Beşşar Esad`a Tepkiler

Mersin Gönüllü Kuruluşlar Platformu üyeleri, yaptıkları açıklamayla Suriye`de yaşanan iç karışıklığı ve Suriye Başbakanı Beşşar Esad`ın tutumunu eleştirdi.

Beşşar Esad`a Tepkiler
Mersin Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi`nde yapılan açıklamada platform adına konuşan Sezai İncesu, Türkiye`nin sınır komşusu olan Suriye`deki yaşanan ayaklanmaların ve halkın reform istekleri doğrultusunda yaptıkları protestoların 4`ncü ayına girdiğini belirterek, "Suriye, Baas idaresi ve Beşşar Esad rejimi halkı, halkın haklı talep ve reform isteklerini dinlemek yerine, onlarla restleşmeyi, inatlaşmayı ve olayları yokuşa sürmeyi tercih etmiştir" dedi.

Suriye Başbakanı Beşşar Esad`ın dışarıdan gelen bütün dostane tavsiye ve temennilere bigane kaldığını veya bu durumu zorlandığını öne süren İncesu, "Beşşar Esad, zaman zaman reformları gerçekleştireceği sözünü vermiş ama hiçbirini tutmamıştır. Böylece de komşuları, dostları ve müttefikleri nezdinde kredisini yitirmiş ve sözünden dönen veya verdiği sözü istese bile yapamayan bir lider durumuna düşmüştür. Esad, kendine duyulan güven ve saygıyı yitirmiş, artık istenmeyen adam olmuştur" diye konuştu.

Esad`ın Suriye halkını hakir gördüğünü ve Suriye halkının taleplerini dinlemeyerek vatandaşların üzerine ordunun tanklarını gönderdiğini kaydeden İncesu, şunları söyledi: "Tanklar protesto gösterisi yapanlara ateş açmışlardır. Ülkede gözaltına alınanların sayısı artmış, işkence altında ölenlerin sayısı da hızla kabarmıştır. Devlet tam bir terör estirmiş ve baskıyla halkı sindirme yolunu seçmiştir. Ramazan`ın başlamasından bir gün önce, Hama ve Deir Ezzor`da 150 kadar insan ölmüştür. Hama`da bu durumikinci defa yaşanmaktadır. 1982 tarihinde o zamanın lideri Beşşar Esad`ın babası Hafız Esad ve amcası, devlet güçlerini kullanarak Hama`da 30 bine yakın kişinin katledilmesine sebep olmuşlardır. Ama bugün durum çok başkadır. Ortadoğu`da başlayan ve genişleyen `Arap Baharı` ve beraberinde getirdiği özgürlük ve demokrasi havası artık kitleleri daha demokratik rejimler istemeye, insan haklarına daha çok önem vermeye itmiş bulunmaktadır".

Yaşanan iç karışıklığa ve Suriye halkına yapılan haksızlıklara kimsenin `dur` demediğini iddia eden İncesu, dünyanın ve zamanın değiştiğinin altını çizerek, "Dünya 30 yıl öncesinin dünyası değildir. Mersin Gönüllü Kuruluşlar Platformu olarak, Suriye`deki zulme hiçbir kişinin ve kurumun sessiz kalmaması gerektiğine inanıyor ve bu durumu lanetliyoruz. Suriye rejiminin ve Beşşar Esad`ın kendisi gibi yıllarca Mısır halkını ezen ve nefes aldırmayan Hüsnü Mübarek`in dünkü resimdeki kafesi unutmamasını tavsiyeederiz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA