Rusya, Libyalı Muhalifleri Tanıdı

Rusya, Libya`da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi’ni ülkenin tek yasal yönetimi olarak tanıdığını açıkladı.

Rusya, Libyalı Muhalifleri Tanıdı


Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Libya`nin eski lideri Muammer Kaddafi döneminde iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların yürürlükte olduğunu ve buna uymaya devam edecekleri belirtildi. Rusya özellikle silah alımları ile ilgili imzalanan 4 milyar dolarlık anlaşma, petrol ve doğalgaz alanlarındaki ortaklık anlaşmalarının sona erdirilmesinden endişe duyuyor.


Ulusal Geçiş Konseyi’nin yeni anayasa oluşturulması, genel seçimler ve hükümetin kurulması yönündeki programı destekledikleri belirtilen açıklamada, “Ülkemiz Libya ile 4 Eylül 1955’ten bu yana diplomatik ilişkilerini sürdürüyor. Trablus’ta hangi hükümet olursa olsun hiçbir zaman bu ilişkiler kesilmedi.” denildi.


Libya Moskova Büyükelçiliği’nde de hafta başında eski Libya bayrağı indirilerek yerine muhaliflerin ay yıldızlı bayrağı çekilmişti. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de daha önce yaptığı değerlendirmede Ulusal Geçiş Konseyi’nin ülkede iktidarı ele geçirmesi ve birliği sağlaması durumunda tanıyabilecekleri yönünde sinyal vermişti.


Moskova, NATO’yu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının dışına çıktığı ve muhalifleri destekleyerek taraf olduğu yönünde eleştiriyor.