Yapı Kredi'den 1 Milyar 101 Milyon Tl Net Kar

Yapı Kredi, senenin ilk 6 ayında 1 milyar 101 milyon TL net kâr elde etti.

Yapı Kredi'den 1 Milyar 101 Milyon Tl Net Kar

Konuya dair açıklamalarda bulunan Yapı Kredi Bankası ceosu Faik Açıkalın, ilk yarıda önemli oranda büyüyüp kar ettiklerini belirtti. Açıkalın, kredilerin toplam aktifler içinde payının yüzde 59’u bulduğunu vurguladı.

Senenin ikinci çeyreğinde net kârını 569 milyon TL’ye çıkaran Yapı Kredi’nin toplam gelirleri ilk yarıda geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 3 artarak 3 milyar 218 milyon TL’yi buldu. Sermaye rasyo oranı ise banka temelinde yüzde 14,1, grup temelinde yüzde 13,8 oldu. Ekonomiye 6 ayda toplam 63,7 milyar TL tutarında kredi desteği sunan bankanın konsolide aktif büyüklüğü de 107,5 milyar TL’yi gördü.

Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın, 6 aylık dönemde ücret ve komisyon gelirlerini yüzde 11, özkaynak kârlılığını yüzde 21 artırdıklarını bildirdi. Açıkalın şöyle devam etti:
“Ekonomiye ikinci çeyrekte büyük katkılarımız oldu. Toplam kredi hacmimiz, hedeflerimize paralel olarak 2010 sene sonuna oranla yüzde 17 arttı. Bu büyüme TL türünden kredilerde yüzde 19, yabancı para türünden kredilerde görülen yüzde 9’luk artış ile odu.”
World Card’a olan ilginin de giderek arttığını anlatan Açıkalın, 2011’in ilk yarısını da kredi kartı bakiyesine göre yüzde 18,2 piyasa payıyla kapattıklarını duyurdu.
Leasing ve faktoring alanında sektöre öncülük ettiklerini belirten Açıkalın, varlık ile portföy yönetiminde yüzde 17,4 payla karlı bir ikinciliklerinin bulunduğuna işaret etti. Genel Müdür Açıkalın, 2011’de enerji projeleri için temin ettikleri kaynağın toplam 3 milyar doları bulduğunu açıkladı.

Senenin ilk yarısında toplam mevduat hacmini yüzde 6 oranında artırarak 58,7 milyar TL’ye çıkaran Yapı Kredi, mevduatta vadenin uzatılmasına dair faaliyetlere devam etti.
Öte yandan, güçlü vadesiz mevduat tabanını daha da genişleten bankanın vadesiz mevduatının toplam mevduata oranı yüzde 18 olarak sektörü 3 puan aştı. Yapı Kredi fonlama kaynaklarını artırmak amacıyla nisan ayında yüzde 145’lik çevirim oranıyla ve geçen seneye göre maliyette elde edilen 40 baz puanlık azalışla 1 milyar 450 milyon dolar tutarında 12 ay vadeli sendikasyon kredisine imza attı. Ayrıca haziran ayında 175 gün vadeli 1 milyar TL tutarında bono ihracını başarıyla tamamladı.

Önümüzdeki dönemde de fonlama kaynaklarını artırmaya devam edecek olan banka, tahvil veya benzeri türden borçlanma aracı ihracı için süreci de başlattı.

Yapı Kredi, senenin ilk yarısında 20 şube daha açarak toplam şube sayısını 887’ye çıkarttı. Haziran sonu itibariyle, Türkiye’nin beşinci büyük şube ağına sahip banka, 2 bin 595 ATM`si bulunuyor. Alternatif dağıtım kanallarına yatırım yapmaya devam eden Yapı Kredi’nin, Haziran 2011 itibarıyla şube dışı kanallarının toplam bankacılık işlemlerindeki payı yüzde 77’ye ulaştı.