Ulaştırma Bakanı Yıldırım Yalova`da

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye`nin gemi inşa sektöründe dünyada sipariş bakımından altıncılığını koruduğunu söyledi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım Yalova`da
Bakan Binali Yıldırım, gemi indirme töreni nedeniyle geldiği Yalova`da ilk olarak Altınova Belediyesi`ni ziyaret etti. Kalabalık bir protokol grubu tarafından karşılanan Bakan Yıldırım`a Belediye Başkanı Metin Oral, bir plaket ve Hersekzade Ahmet Paşa Camii`nin bir maketini hediye etti. Bakan Yıldırım, daha sonra Altınova Tersaneler Bölgesi`nde faaliyet gösteren Beşiktaş Tersanesi`nde Palmali Grup`a yaptırılan `Gobustan` isimli nehir tankerinin suya indirme törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada gemiinşa sektörünün durumunu değerlendiren Bakan Yıldırım, Türkiye`nin gemi inşa kapasitesinin 2003 yılından 2008 yılına 7 kat yükseldiğine dikkat çekerek, "2003 yılındaki kapasitemiz 550 bin dwt`du. 2008`in sonuna gelmişiz 3.6 milyon dwt`e çıkmış. Yani 6-7 kat kapasiteyi arttırmışız. Bir bataklık alandan 6 bin kişinin çalıştığı, esasında 30`un üzerinde tersane alanının bulunduğu bu bölgeyi sıfırdan bu hale getirdiniz. Bunu başardınız. Tersane sayısı 37`den 71`e çıktı. 55 tane de yatırımı devam eden tersanemizvar. Bunlar da tamamlandığında Türkiye`nin gemi inşa kapasitesi 7 milyon dwt`in üzerine çıkıyor" dedi.

2008 sonunda yaşanan krizden etkilenen sektörlerin başında gemi inşa sektörünün bulunduğuna değinen Bakan Yıldırım, "Ama krize bakıp planlarımızı yapamayız. Kriz bu kalkınma yolculuğunda küçük bir fasıladır. Bu da gelip geçecek ve işlerimiz artmaya, gemi inşa sanayimiz büyümeye devam edecek. Bu dönem içerisinde Deniz Ticaret Oda`mızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, krizin etkilerini en aza indirmek için çok yakında bir çalışma gerçekleştirdik. Bu da kısmen de olsa ciddi bir rahatlatma sağladı. Birşekilde yarım kalmış gemiler tamamlandı. Şimdi daha kapsamlı, daha uzun ömürlü tedbirleri konuşuyoruz. Bu konuda yine müşterek çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Binali Yıldırım, Türkiye`nin gemi inşa sektöründe 23. sıradan beşinci sıraya yükseldiğine de dikkat çekerek, "Gemi inşa sektörümüzde dünyaya baktığımızda diğer üretici ülkelerin durumu bizden çok parlak değil. Hatta daha da kötü. Uzakdoğu piyasası da öyle; diğer piyasalar da öyle. Ağustos 2011 verilerine göre Türkiye halen gemi inşaatında altıncılığını koruyor, sipariş bakımından. 102 adet siparişi var. Unutmayalım 2003-2008 arasında 23. sıradan beşinci sıraya yükselen bir gemi inşa sektörümüz var. Bugeldiğimiz noktayı hiçbir zaman göz ardı etmeyeceğiz. Bu küresel krizin olumsuzluklarını da yine birlikte geride bırakacağız. Ülkemiz için stratejik öneme haiz olan, istihdam yoğun bu gemi inşa sektörünü kalkındırmaya, büyütmeye devam edeceğiz. Bunun için gereken ne varsa bunu yapacağız, başaracağız" dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 15 bin kilometre duble yol projesini tamamladıklarını, bölünmüş yol uzunluğunun da toplamda 21 bin 220 kilometreye eriştiğini kaydetti. Ankara-Konya yüksek hızlı trenle bu mesafenin 3 saate indiğini belirten Yıldırım, "Ankara- Konya arası git gel 6 saat olmaktan çıktı. Bu tabir nostalji oldu, tarihe karıştı. Şimdi artık Konya git gel 3 saate inmiş durumda. Gayet rahat, konforlu, güzel bir seyahatle Konya`dan Ankara`ya bir buçuk saatte gidilebiliyor. 6 ay sonra da yeni trenseferiyle bir saat 15 dakikada bu seyahat yapılabilecek" ifadelerini kullandı. KÖRFEZ GEÇİŞ KÖPRÜSÜ VE İSTANBUL-İZMİR OTOYOLU PROJESİ Geçtiğimiz Şubat ayında temeli atılan İstanbul-İzmir otoyolunun da bu mesafeyi 3 buçuk saate indireceğini belirten Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Hersek Burnu`ndan Orhangazi`ye 9 tane viyadük 2 tane üç buçuk kilometre uzaklığında tünelle oradan Bursa otoyoluna, Balıkesir, Manisa üzerinden İzmir`e inmiş olacak. Bu yılbaşından sonra da 3 bin metrelik köprünün inşaatına başlayacağız. Şu anda zemin çalışmaları devam ediyor, sondajlar devam ediyor. Proje çalışmaları devam ediyor. Bu köprü dünyanın 2. büyük köprüsü ve projenin toplam bedeli 11 katrilyon lira. Kamulaştırma hariç." Körfez Köprüsü ve otoyol projesinin 30 yıldır Türkiye`nin gündeminde olduğunu kaydeden Yıldırım, "Defalarca ihale oldu, iptal oldu. Bir türlü bu proje gerçekleştirilemedi. Bu projenin büyüklüğü Türkiye`nin 1950 yılındaki milli gelirinden daha büyük. Bu Türkiye`nin gücünü gösteriyor. Türkiye`nin nereden nereye geldiğini gösteriyor. Şu anda dünyada başlayan 5 büyük proje arasında yer alıyor. Avrupa`nın en büyük projesi. İşte Türkiye böyle bir projeyi başaracak güven ve istikrara sahip. Bundan hepimiz gururduymalıyız. Bu ülkemizin, milletimizin başarısıdır" diye konuştu. Beşiktaş Tersanesi tarafından Palmali Grup`a yapılan `Gobustan` isimli 7 bin dwt`luk nehir tankeri gemisinin kurdelesini Palmali Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Mansimov`un eşi Ulviye Mansimov kesti.
Kaynak: İHA