Alman Din Adamlarından İftar Teşekkürü

Hamburg’da farklı kültür, köken, din, yaş ve meslek grubundan kadınlar arası diyalog çalışmalarıyla tanınan Kraft der Toleranz derneği iftar geleneğini adeta kentin her köşesine taşıdı.

Alman Din Adamlarından İftar Teşekkürü
Farklı kurum ve kuruluşların yanı sıra kiliselerde de iftar veren dernek yöneticilerine başta Papaz’lar ve Alman komşulardan, bu güzelliğe bizi ortak ettin teşekkürü yağıyor.

Almanya’nın Hamburg kentinde farklı kültür, köken, din, yaş ve meslek grubundan kadınlar arası diyalog çalışmaları yapmak, fikir alışverişinde bulunmak amacıyla 2007 yılında kurulan Kraft der Toleranz (Hoşgörünün Gücü) derneği Ramazan ayı ile birlikte faaliyetlerin zirvesine çıktı. Başarılı çalışmalarından dolayı daha önce Alman Hamburg 1 televizyonuna konuk olan ve Hamburg Mitte Uyum Ödülüne layık görülen Krat der Toleranz Derneği Ramazan ayı boyunca Hamburg’un her semtinde farklı kurum ve kuruluşlar ve kiliselerde düzenlediği programlarla Türklerle başta Almanlar farklı kültürlerden insanları iftar sofralarında buluşturdu.

Türk kültürünün, örf ve adetlerin, gelenek ve göreneklerin, yemek ve tatlıların tanıtılmasına katkı sağlayan Türk aileler her gün başka bir semtte başka kültürden komşularla, tanıdık hatta tanımadıkları insanlarla aynı sofrayı paylaşmanın hazzını yaşadı.

İftar sofralarına misafir olan başta din adamları, Almanlar ve farklı kültürlerden davetliler dernek üyelerine iftar geleneğini kendilerine yaşattıkları için adeta teşekkür yağıyor.

En son Hamburg’un Harburg semtinde yer alan Protestan Lutheran Kilisesinde düzenlenen iftar programına kilise üyeleri, semte yaşayan Türk ve Alman çok sayıda davetli katıldı. Programda konuşan Kilise Papazı Frank- Ulrich Schoeneberg, “Biz size sadece mekan verdik. Siz ise bizi sofralarınıza davet ettiğiniz ve bu güzelliğe ortak olmamızı sağladınız. Bize böyle güzel bir geleneği bizim mekanımızda yaşattığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. Kaldı ki bu tür etkinlikler aynı zamanda insanların birbirlerini tanıması, karşılıklı fikir alış verişinde bulunması, dost olması ve kaynaşması ve en önemli birlikte olması için çok önemli.” dedi.

Kraft der Toleranz Derneği Başkanı Nevin Aksoy da yaptığı konuşmada derneğin entegrasyon gibi topluma katılım ve toplumun şekillendirilmesine katkı sağlamak amacıyla kurulduğunu hatırlatarak, çalışmaların farklı kültür, köken, ırk, renk, din, yaş ve meslek gruplarından kadınların bir araya gelmesi tanışıp kaynaşması ve dayanışması şeklinde devam ettiğini açıkladı.

Derneğin farklı milletlerden insanlar arası komşuluk ilişkilerinin gelişmesi içinde çalışmalar yaptığına vurgu yapan Aksoy, “Dernek olarak ayrıca kadınlara yönelik ihtiyaç duyulan konularda kurs ve seminerler düzenliyoruz” dedi.

Davetlilere Nord Diyalog Üyesi Mehmet Ünal tarafından da İslam dini, Ramazan ayı, oruç, namaz gibi konularda bir sunum yapıldı. Türk damak tadı maklube, mantı, yaprak sarma, zeytinyağlı yeşil fasulyenin yanı sıra baklavanın ikram edildiği programlarda misafirlere ayrıca tasavvuf müziği dinletisi sunuldu.