Azınlık mülklerine iade

Hükümet, cemaat vakıflarının taşınmazlarıyla ilgili tarihi bir adım attı. Azınlık mülkleri cemaat vakıflarına iade ediliyor.

Azınlık mülklerine iade
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, azınlık temsilcileriyle buluşmaya hazırlanıyor.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleşecek. Başbakan, 162 cemaat vakfının ev sahipliğini yapacağı iftara katılacak.

Buluşma öncesinde, hükümetten cemaat vakıflarıyla ilgili tarihi bir adım geldi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren bir kanun hükmünde kararname kapsamında, Vakıflar Kanunu'na geçici madde eklendi.

Buna göre, cemaat vakıflarının 1936 yılında beyan ettikleri tüm taşınmazları, mezarlıkları ve çeşmeleri, 12 ay içinde müracaat edilmesi halinde, ilgili tapu sicil müdürlüklerince adlarına tescil edilecek.

Üçüncü şahıslar adına kayıtlı olanların ise, Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilen rayiç değerleri, Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce cemaat vakıflarına ödenecek.

Fener Rum Patrikhanesi'yle Süryani ve Katolik cemaatlerin de avukatlığını yapan hukukçu Kezban Hatemi, NTV'ye bu açılımı çok önemli bulduğunu söyledi.

Hatemi, "Bu, temel hak ve özgürlükleri yasalara aykırı bir şekilde ihlal edilen müslüman olmayan kardeşlerimizin haklarının iadesidir" dedi.

Azınlık cemaat vakıflarının taşınmazları, yıllarca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye'nin başını ağrıtmıştı. Mahkeme, cemaat vakıflarının açtığı dava sonucu, Türkiye'yi yüksek miktarda tazminata mahkum etmişti.