İit, Bm, Ab `video Konferansta` Buluştu

İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon’un Avrupa Birliği Dış İşleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Afrika Birliği Başkan Yardımcısı Erastus Mwencha ile düzenlediği bir video konferans görüşmesine katıldı.


İslam Konferansı Teşkilatı`ndan yapılan açıklamaya göre, Libya konusunun bütün boyutlarıyla ele alındığı görüşme 1.5 saati aşkın bir süre devam etti. Savaş sonrası güvenlik sorunlarının giderilmesi ve barışın tesisi konularında değişik fikirler etrafında görüş teatisinde bulunuldu. Anayasal bir sistem kurulması, devletin yeniden inşaası ve ardından güvenliğin sağlanarak geniş siyasi katılımlı sivil hayata geçilmesi aşamaları tek tek ele alınırken bu süreçlerde İslam İşbirliği Teşkilatının üstleneceği rol etraflıca görüşüldü.
Ban ki Moon Libya geçiş hükümetinin kendisine ulaştırdıkları bir çok ihtiyacının yanında küçük silahlı gruplar tarafından çalkalanan ülkede bir polis gücünün oluşturulmasına acil ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Bir an önce Libya’ya ait dondurulmuş mali kaynakların serbest bırakılması hususunda görüş birliğine varılırken Genel Sekreter İhsanoğlu’nun Irak’da yapılan hataların tekrar edilmemesi isteği taraflarca desteklendi. "Irak’da devletin, bürokrasinin ve ordunun yok edilmesi sonucu ortaya kaotik bir durum çıkmış ve bunun etkileri henüz ortadan kaldırılamamıştır" diyen İhsanoğlu, bu hataya Libya’da düşülmemesi hususunun altını önemle çizdi.