Heyet Tahliye Kararı Vermediği İçin Yuhalandı
Balyoz davasına bakan mahkeme, tahliye vermeyince sanık yakınları tarafından ıslıkla ve yuhalamalarla protesto etti.
İstanbul 10. Ağır ceza mahkemesinde görülen Balyoz davasının 43. duruşması sonunda mahkeme ara kararlarını verdi. Yaklaşık iki saatlik aranın ardından heyet kararını açıkladı. Mahkeme Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgilendiren çok sayıda gizli içerikli belgeyi Balyoz davası kapsamında incelenmek üzere istedi. Bu belgeler arasında Türkiye’nin milli askeri strateji belgesi (TÜMAS), Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGS), Sıkıyönetim Uygulamaları Yönergesi, Yeni Bölge Hareket Talimnamesi, Toplumsal Olaylarda Askeri Birlikleri kullanılması talimnamesi ve Emaysa protokolü bulunuyor. Mahkeme ayrıca Balyoz davası ile Ergenekon davalarının görüldüğü Silivri Cezaevi yanındaki duruşma salonunun yetersiz kalması nedeniyle yeni bir duruşma salonu arayışına girdi. Ara kararların 11. maddesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından Çağlayan’da yeni kurulan adliye sarayındaki en büyük duruşma salonunu kapasitesinin ve sesli görüntülü duruşma yapma teknik alt yapısının sorulmasına karar veridi.
Silivri bitişindeki duruşma salonunda Ergenekon ana davası, ikinci Ergenekon davası, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davası, İnternet andıcı davası İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Balyoz davası ile 2. Balyoz davası da İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülmekte. Mahkemeler birbirleri ile koordineli olarak periyodik bir şekilde kendilerine duruşma tarihi belirliyorlar. Mahkemenin almış olduğu bu karar mahkemelerin birbirinin duruşmasını beklemeden daha hızlı bir yargılama yapmak isteğini ortaya koyuyor. Mahkeme 3 Kuvvet Komutanlığı bünyesinde internet ve bilgisayar ağ sisteminin bulunup bulunmadığını var ise hangi tarihten itibaren kullanıldığını ve sivil askeri personelin bu sistemde nasıl çalıştıklarının sorulmasını karara bağladı. Aynı konu ile ilgili olarak Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı aracılığı ile İçişleri Bakanlığından bilgi istenilmesi kararlaştırıldı.
GATA’da tedavi olduğu bildirilen ve hakkındaki yakalama kararı 7 ayı aşkın süredir tutuklamaya çevrilemeyen sanık eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergun Saygun içinde bir dizi karar alındı. Saygun’a ait bütün tedavi evraklarının tasdikli birer suretinin gönderilmesini isteyen mahkeme bu evrakların geldiğinde duruşma günü beklenmeksizin Saygun’un bu belgelerle Adli Tıp Kurumuna sevk edilerek yatarak tedavi görmesi gerektirir bir durumun var olup olmadığını sorulmasına karar verdi. Ayrıca tutuklu sanık Abdullah Gavremoğlu ile bazı tutuklu sanık avukatlarından Kazım Gözüşirin, Kürşat Velieren ve Şule Nazlıoğlu Erol’un çeşitli celselerde mahkeme heyeti, iddianameyi düzenleyen cumhuriyet savcıları ve duruşma savcısına yönelik savunma sınırlarını aşan sözleri gereğinin takdir ve ifası için duruşma tutanaklarının Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi kararlaştırıldı. Tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin, iddia edilen suç vasıf ve mahiyetleri, dosyadaki mevcut delillere göre kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların devam etmesi, delillerin henüz tam olarak toplanmamış oluşu ve delilleri etkileme ihtimali bulunduğundan reddine karar verildi. Duruşma 6-7-10-11-13-14 ekim tarihleri arasında görüleceği belirtilerek ertelendi.
Sanık yakınları ara kararlarının açıklanması ardından mahkeme heyetini bazıları ıslıklayarak, alkışlarla ve yuhalayarak protesto etti. İzleyici heyetinden, "Yeter artık, bırakın beni, kimseden korkum yok” diye bağrınlar duyuldu. Yer yer bazı tutuklu sanık yakınlarının, eşlerinin tahliye taleplerinin reddedilmesi karşısında ağladıkları gözlendi. Fenalık geçiren bir sanık yakınına sağlık görevlileri müdahale etti. Heyet duruşma salonunu terk ettikten sonra bazı sanık yakınları kendilerini sanıklarla görüştürmek istemedikleri gerekçesiyle salonun güvenliğini sağlayan jandarmanın üzerine yürüdü.