Çekirdeksiz Kuru Sezonu Törenle Açıldı

Salihli Ticaret Borsası, 2011-2012 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu`nu düzenlediği törenle borsa hizmet binasında açtı.

Çekirdeksiz Kuru Sezonu Törenle Açıldı
Beylikli Köyü`nden üretici Mehmet Onuk`un getirdiği 50kg.çekirdeksiz kuru üzüm açık arttırma ile satıldı. Alara Fidan A.ş adına katılan Yavuz Taner arttırmada yüksek fiyat vererek 50 kg. üzümü kilogramı 125 TL den aldı. Üzümün geliri Fakülte yapımında kullanılmak üzere Salihli Üniversite Yaptırma ve Yaşatma Derneğine bağışlandı.

Salihli Ticaret Borsası Hizmet Binasında gerçekleştirilen 2011 -2012 yılı çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu`nun açılış törenine İlçe Kaymakamı Mesut Yıldırım, AK Parti Manisa Milletvekili Opr. Dr. Muzaffer Yurttaş, CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, Oda, Borsa ve Kurumların Başkan ve Yöneticileri ile Borsa Üyeleri katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Tuğrul,"Çekirdeksiz kuru üzüm ilçemizde pek çok aileye istihdamolanağı sağlayan, üretim ve pazarlama sürecinde yarattığı katma değer ile ülkemiz ve bölgemiz açısından büyük öneme sahip stratejik bir üründür. Aynı zamanda ihracat potansiyeli yüksek olduğundan ülkemiz için önemli bir döviz kaynağıdır" dedi

Tuğrul, Salihli`de yaklaşık 60 bin 710 hektar tarım alanı vardır. Bunun yaklaşık 11 bin hektarını bağ alanı oluşturmaktadır. Ülkemizde üretilen üzümün %18`i Salihli`de üretilmektedir. Hepinizin bildiği gibi geçtiğimiz sezon kuru üzüm rekoltesi 248 bin 547 ton olarak açıklanmıştı. Yaklaşık 20 ile 25 bin ton üzümünde önceki sezonlardan devir edildiği tahmin ediliyordu. Bununla birlikte toplam 270 bin ton olduğu düşünülüyordu. Temmuz ayı sonu itibarı ile Borsalarımızda yaklaşık 263 bin ton çekirdeksiz kuruüzüm tescili gerçekleşti. Yani tahminlerimiz bizi yanıltmadı. 20 Ağustos itibari ile 200 bin 102 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı yapıldı ve bunun karşılığında ise 462 Milyon Dolar döviz girdisi sağlandı. Üreticimiz açısından güzel bir sezon geçti. Geçmiş yıllarda 800 Cente satılan kuru üzümün kilogramı 2 dolar civarında satıldı.Umarım bu yılda güzel bir sezon geçiririz. 2011-2012 sezonunda rekolte 269 bin ton olarak tahmin ediliyor. Kurulduğu yıldan bu yana üreticinin, imalatçının, sanayicinin veihracatçının yanında olan Borsamız, Salihli`deki ticaret hacmini arttırmak ve geliştirmek amacı ile hizmetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Etkin bir rekabet ortamı sağlamayı misyon edinen Borsamız, ilçe ekonomisine yön veren lider kuruluşlardan birisi olmayı vizyonu olarak belirlemiştir" dedi. CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz yaptığı konuşmada," Bölgemiz açısından önemli bir ürün olan üzümün son dönemlerde istenilen fiyatlarda satılması üreticilerimiz adına sevindiricidir. İlçemizin ve bölgemizin önemligeçim kaynağı üzümün piyasası açılmadan fiyatlarının belirlenmesi gerekir" dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Opr. Dr. Muzaffer Yurttaş ise, yaptığı konuşmada,"Çekirdeksiz Sultani üzüm bölgemiz açısından önemli bir ürün. Ve bölgemiz insanlarının geçim kaynağı. Bu ürünün Pazar payını da arttırmak bizim elimizde olduğuna göre Üzümü tanıtmalıyız. Ben bölgemizde üretilen Üzüm ve Leblebiyi karıştırarak TBMM`ye götürdüm. Sizlerde hediyelik olarak götürebilirsiniz" dedi.
Kaynak: İHA