Başbakan Erdoğan: Bütün Somali'yi kucaklayacağız

Somali çağrısı! Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Somali'ye yardımların devam etmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan: Bütün Somali'yi kucaklayacağız
Somali çağrısı! Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Somali'ye yardımların devam etmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, Somali'ye yapılacaklar konusunda yol haritasını belirlemek için dört bakan ile yirmi kamu ve sivil toplum kuruluşunun temsilcisiyle biraraya geldi. Yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan Erdoğan, Türkiye'nin herhangi bir ayrım yapmadan tüm Somali'yi kucaklayacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Somali'nin bütününü kucaklamak, bütününe hizmet götürmek durumunda olduklarını belirterek, "Türkiye olarak zaten bize yakışan da budur. Herhangi bir ayrıma fırsat vermeden bütününe bu yardımları ulaştıracağız" dedi.

Erdoğan, Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde, Somali'ye yardımların koordinasyonunu sağlamak üzere kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

AYRIM YAPMAYIZ

Yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan Erdoğan, Somali'nin bütününü kucaklamak, bütününe bu hizmetleri götürmek durumunda olduklarını ifade ederek, "Türkiye olarak zaten bize yakışan da budur. Herhangi bir ayrıma fırsat vermeden inşallah bütününe bu yardımları ulaştıracağız. Altyapı, üstyapı noktasında, gıda, ilaç, giyim noktasında, oradaki halkın kendi kendine yetebilme noktasına gelebilmesi için, eğitim noktasında önemli adımlar atmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

SEFERBER OLDUK

Başbakan Erdoğan, Türkiye olarak Somali için imkanları seferber ettiklerini vurgulayarak, ilgili kurumlar, yetkililer, gönüllülerin şu anda Somali halkının yanında olduğunu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı, Kızılay, TİKA'nın tüm yetkilileriyle ve sivil toplum örgütlerinin tüm gönüllü seferberliğiyle bizzat yardım faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini anlattı.

6 HASTANE KURULACAK

Erdoğan Somali'ye yardımlara ilişkin şu bilgileri verdi: "Kızılay bir çadırkent kurdu, bunun kapasitesi 2 bin çadıra çıkarılacak. Sağlık Bakanlığı hayati öneme sahip tam teşekküllü bir sahra hastanesi kurdu, ikincisi kurulma aşamasında. Bölgeye 6 tane sahra hastanesi kurulacak. TİKA, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay tarafından uçaklarla Somali'ye 150 ton gıda, yaklaşık 2 milyon lira değerinde sağlık ve diğer ihtiyaç malzemelerinden oluşan yardım paketleri gönderildi. Ayrıca, gemiyle 5 bin ton yardım malzemesi gönderildi. Ama bunun yanında tüm sivil toplum kuruluşlarımızın, gerek kargo uçakları, gerek gemi yoluyla gönderdikleri, göndermiş oldukları ve gönderecekleri yardımlar var."

MOGADİŞU'YA ELÇİLİK

Erdoğan, yardımların koordinasyonu daha iyi sağlamak ve dramın yakinen takipçisi olabilmek için Somali'de bir büyükelçilik açmayı da kararlaştırdıklarını dile getirdi. Erdoğan, "Bugün yaptığımız değerlendirme toplantısında, ülkede altyapının iyileştirilmesine katkı çerçevesinde, havaalanını şehre bağlayan yolun yapımından başkentte tam teşekküllü kalıcı bir hastane yapmaya kadar, bazı adımların somutlaştırılmasını karara bağladık" diye konuştu. Erdoğan, gerek Türkiye, gerekse Mogadişu'da lojistik merkezleri kurulması, Somali'deki yaşam kalitesini iyileştirecek adımların da atılması gerektiği hususunda mutabakata vardıklarını anlattı.

İç savaş durmazsa sıkıntılar sürer

Erdoğan, yardım kampanyasının güçlenmesi, ülkedeki yaraların sarılması açısından, iç barış ve güvenliğin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, "Somali'deki yetkililerle bu meseleyi de ele aldık. Taraflar arasında uzlaşı sağlanmasının, ülkede istikrarın tesis edilmesinin hayati önem taşıdığını belirterek, Türkiye olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu da ifade ettik" diye konuştu. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun için de Dışişleri Bakanlığı'nı devreye sormak suretiyle bu konuda yoğunlaşıyoruz, yoğunlaşacağız. İnşallah bu barışın temini noktasındaki samimi gayretlerimizin neticesini alacağımızı umuyoruz. Bu güven ortamını tesis etmedikçe buradaki sıkıntılar, üzülerek söylüyorum bundan sonra da devam edecektir."

Toplantıya katılan isimler

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkan Vekili Ejder Kaya, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Murat Yalçıntaş, Kızılay Genel Başkan Vekili Ahmet Lütfi Akar, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Genel Sekreteri Zafer Ali Yavan, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Hasan Sert, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İşkadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Vekili Ahmet Ciğer, Yeryüzü Doktorları Derneği Başkanı İhsan Karaman, İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Kimse Yok Mu Derneği Başkanı Ünal Öztürk, Deniz Feneri Derneği Başkanı Mehmet Cengiz, Hüdai Vakfı Başkanı Abdurrahman Topbaş, Yardımeli Derneği Başkanı Sadık Danışman ve Cansuyu Derneği temsilcisi.

Medyaya teşekkür

Yardım kampanyaları ve atılan adımlardan dolayı görsel ve yazılı medyaya teşekkür eden Erdoğan, "Bu insanlık dramına duyarsız kalmadığınız, bu konuyu gündemde tuttuğunuz ve düzenlenen yardım kampanyalarına destek olduğunuz için teşekkür ediyorum. İnşallah, hükümetimizle, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla, medyamızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, 7'den 70'e bütün vatandaşlarımızla şu ana kadar gösterdiğimiz hassasiyeti, yardımlaşma ve dayanışmayı bundan sonra da hiç eksiltmeden, hatta daha da artırarak devam ettireceğiz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, TOBB, THY Yönetim Kurulu, TÜSİAD, MÜSİAD, TÜMSİAD, TİM, TİKA, TUSKON, ASKON, Yeryüzü Doktorları Derneği, İHH, Kimse Yok Mu Derneği, Deniz Feneri Derneği, Hüdai Vakfı, Cansuyu Derneği ve Yardımeli Derneğine de teşekkürlerini sundu. Somali Değerlendirme Toplantısına, Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan da katıldı.

İnsanlık vicdanı için bir test

Somali'ye yaptıkları ziyarette, son 60 yılın en büyük kuraklığı ve kıtlığının yol açtığı açlık felaketinin korkunç boyutlarını yerinde gördüklerini ifade eden Erdoğan, böylesi dramların bir bakıma insanlığın vicdanı için de bir test olduğunu söyledi. Erdoğan, "Somali'ye yaptığımız yardımlar inanıyorum ki sadece oradaki on binlerce Somalili çocuğun, annenin, babanın yeniden dirilmesine, hayata yeniden tutunmasına vesile olmakla kalmayacaktır, vicdanlar yeniden dirilecektir, umutlar yeniden yeşerecektir" diye konuştu.

Erdoğan, Somali'nin insanlığın merhametine ve dünyanın şefkat eline ihtiyacı olduğunu ifade etti.