İftar Sofrasının Maliyeti 745 Tl

Tokat Kamu Sen İl Temsilcisi Selim Sarı, 4 kişilik bir ailenin bir ay boyunca yalnızca iftar yapmasının maliyetinin 745 TL olduğuna dikkat çekerek, "Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının yüzde 46`sını ayırmak zorunda" dedi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşların iftar sofrasının bedelini hesapladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 25,7 TL; Ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 745 TL olduğu belirlendi. Tokat Kamu Sen İl Temsilcisi Selim Sarı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ortalama memur maaşının bin 606 TL olduğunu belirterek, "Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının yüzde 46`sını ayırmakzorunda; 658 TL maaşı olan asgari ücretli ise yılın tamamını zaten mecburen oruçlu olarak geçiriyor. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Önümüzde Ramazan Bayramı var. Bayramlar özellikle çocuklar için bayramlıkların alındığı, harçlıkların verildiği günler ama çalışanlarımız uzun zamandır bayramlarda çocuklarına harçlık verememenin, bayramlık alamamanın burukluğunu yaşıyorlardı. Şimdi ise iftar sofraları da fakirleşti" dedi

Memurların toplu sözleşme hakkı ile ilgili kanun çalışmalarının, rahmet ve bereket ayı Ramazan`a denk geldiğini belirten Sarı, "Bu ay, Müslümanların kurtuluş ayıdır. Umuyoruz ki; yetkililerin de adil ve güzel bir yasa hazırlaması ile İnşallah, memurlarımız hem manevi hem de maddi kurtuluşa erecekler ve iftar sofraları da şenlenecek" diye konuştu.
Kaynak: İHA