Pegasus Balkanları Fethediyor

Pegasus Hava Yolları`nın yurt dışındaki 28.

Pegasus Balkanları Fethediyor
uçuş noktası "Üsküp" seferleri başladı

Destinasyonlarına yurt içi ve yurt dışında her geçen gün bir yenisini ekleyen Pegasus Hava Yolları, İzmir`den, Üsküp seferlerine başladı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı`ndan havalanan 180 kişilik İpek adlı uçak, 1 saat 5 dakikalık yolculuk adından Üsküp`e ulaºt?. İlk uçuşta, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve çok sayıda milletvekili ve protokol temsilcilerini Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı uçakta ağırladı. Türk heyeti daha sonra Makedon resmi yetkilieri ile birlikte Pegasus Yönetim KuruluBaşkanı Ali Sabancı evsahipliğinde Üsküp`te iftar açtı.

İstanbul - Üsküp karşılıklı uçuşlarının başlaması nedeniyle Üsküp Aleksandar Palace Otel`deki iftarda düzenlenen tanıtım toplantısına, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Makedonya Ulaştırma Bakanı Mile Janakieski, İzmir ve Üsküp üst düzey protokol temsilcileri, Üsküp ve Türk basın mensupları katıldı. Toplantıda konuşan Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, yurt dışında 28 noktaya sefer düzenleyen Pegasus`un Sofya`nın ardından, 28. nokta olarak başlayan Üsküp uçuşlarıyla Avrupa, Rusya,Ortadoğu`nun ardından Balkanlar`a da açıldığını söyledi.

Sabancı, "Uçmayı lüks olmaktan çıkaran havayolu şirketi Pegasus olarak, dış hatlarda hızla büyüyoruz. Yurt içinde 19, yurt dışında ise 28 nokta olmak üzere tam 47 şehire tarifeli sefer düzenliyoruz. 2010 yılında yurt içi ve yurt dışında toplam 8.6 milyon misafir taşıdık ve 2011 yılında da artan yeni hatlarımızla misafir sayımızı her geçen gün artırıyoruz. Bu noktada, bugün karşılıklı seferlere başladığımız 28. noktamız olan Üsküp, Balkanlar`da da Sofya`dan sonra ikinci destinasyonumuz olması nedeniylebizim için büyük önem taşıyor. Üsküp ile Avrupa, Rusya, Ortadoğu`dan sonra Balkanlar`a da yayılmış oluyoruz" dedi

Ali Sabancı, ayrıca 2006-2010 yılları arasında yurt içi misafir trafiklerinin yıllık yüzde 42, yurt dışı misafir trafiklerinin yıllık yüzde 26 oranında arttığının altını çizerken, 2011 yılında gerçekleştirilen 3.2 milyar USD değerinde uçak siparişi sonrası 31 Temmuz 2011 tarihi itibari ile Boeing 737-800 filosunun yaş ortalamasının 2,32 ye indiğini belirtti. 2011 ilk 7 aylık zamanında kalkış ortalamasının ise yüzde 93,4 olduğunu vurguladı.

Pegasus`un yurt dışındaki 28. uçuş noktası Üsküp sefer biletleri 4 Temmuz 2011 tarihinde 29,99 Euro`dan başlayan fiyatlar ile satışa sunuldu. Pegasus Hava Yolları`nın Üsküp seferleri 15 Ağustos`tan itibaren İzmir`den pazartesi ve cuma günleri, 16 Ağustos`dan itibaren İstanbul`dan salı, perşembe, pazar günleri karışılıklı olarak gerçekleşecek

Diğer yandan, Üsküp Alexandar Havaliman?`nda Türkiye ile Makedonya aras?nda hava ulaºt?rma anlaºmas? imzaland?. Alexandar Havalimanı`nda yapılan törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ``Makedonya ile Türkiye arasında hava ulaşım anlaşması imzaladık. İki ülkenin hava ulaşımını geliştirilmesine büyük faydası olacak. Hayırlı uğurlu olsun. Bu anlaşmayla beraber bir ilk uçuşu da düzenlemiş oluyoruz. İstanbul`a ilaveten Üsküp ile İzmir arasında doğrudan seferleri de Pegasus marifetiyle düzenleyeceğiz. Karşılıklı olarak turizm, ticaret ve iyi komşuluk ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacak. İzmir`deÜsküp ve Makedonya ile bağları olan hatırı sayılır nüfus var. Pegasus Hava Yolları`nın başlattığı bu tarifeli uçuşların verimli olacağına inanıyorum. Değerli meslektaşımın ve benim hedefim her alanda ikili ilişkileri geliştirmek. İlişkileri geliştirmenin yolu da ulaşımı artıracak altyapıyı oluşturmaktır. Bu açıdan büyük mutluluk duyuyorum. Önümüzdeki dönemde ilişkileri geliştirmek için tempoyu daha da artıracağız`` dedi.

Pegasus ve TAV`ın birlikte çalışmasının sinerjiye sebep olacağının altını çizen Yıldırım, "Bu uçuş ile bilet fiyatları daha da ucuzlayacak. Vatandaşlarımız bizden bunu bekliyor`` diye konuştu. Makedonya Ulaştırma Bakanı Mile Janakievski de iki ülke arasında zaten mevcut olan hava anlaşmasının bu yeni anlaşma ile daha da geliştirildiğini söyledi. Bu işbirliği ile her iki ülkenin vatandaşlarına daha rekabetçi fiyatlar ve daha fazla seçme hakkı verileceğini ifade eden Janakievski, İzmir Üsküp arasında tarifeli uçuşlara başlayan Pegasus`un bu adımından büyük mutluluk duyduklarını kaydetti

Türkiye`nin en köklü özel havayolu şirketi olarak 1990 yılında havacılık sektörüne giriş yapan Pegasus, günümüzde Sabancı ailesi fertleri tarafından kurulan ve havacılığın yanı sıra, sağlık ve gıda sektörlerinde de faaliyet gösteren ESAS Holding şirketlerinden biridir. Ali Sabancı`nın yönetim kurulu başkanlığını, Sertaç Haybat`ın da genel müdürlüğünü yürüttüğü Pegasus Hava Yolları, iç hat tarifeli uçuşlarına 1 Kasım 2005 tarihinde başladı. Havayolunda hayata geçirdiği "low cost modeli" uygulamalarlaTürkiye`de bir ilke imza atan Pegasus, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı`nı ana üs olarak seçti ve Türk halkını ekonomik fiyatlar ve uçmanın kolay yolu ile tanıştırdı. Yurt dışında 28, yurt içinde 19 noktaya uçuşları olan Pegasus Hava Yolları, en yeni destinasyonu Üsküp ile toplamda 21 ülkede toplam 47 noktaya uçuyor. Uçuş güvenliği ve teknoloji konularında gerçekleştirdiği "High Cost" yatırımlarla misafirlerine ekonomik, güvenli ve tam zamanında seyahat imkanı sunan Pegasus, 22.3 milyon USDdeğerindeki son 2 teknolojik yatırımı ile dünya havacılık tarihinde de bir ilke imza attı. Türkiye`nin en yeni simülatörüne sahip uçuş eğitim merkezini kuran Pegasus, satın aldığı simülatör ile dünyadaki 582 havayolu arasında simülatör sahibi olan yüzde 10 havayolu şirketi arasında yerini alırken, çift yönlü data aktarımını gerçekleştiren Wireless Groundlink End to End Network Solutions sistemini de filosuna entegre eden dünyadaki ilk havayolu şirketi oldu. Artan rekabet ortamında Türkiye`nin enyenilikçi ve en hızlı firmalarını bulma hedefiyle yolunda hızla ilerliyor. Pegasus Hava Yolları`nın da sahibi olan ESAS Holding, Nisan 2009`da Almanya`nın ikinci, Avrupa`nın beşinci büyük havayolu şirketi olan Air Berlin`in yüzde 16.48 hissesini satın alarak en büyük hissedarı oldu.
Kaynak: İHA