SETI uzaydaki tüm sesi kaydedecek

Uzaydan gelen sesleri dinleyip içlerinde zeki yaşam formlarına ait sinyallerin izlerini arayan SETI enstitüsü, bütçe kesintileri yüzünden durdurduğu çalışmalarına gönüllülerin bağışları ve yeni bir araştırma siparişi sayesinde yeniden başlıyor.

SETI uzaydaki tüm sesi kaydedecek
Kuzey Kaliforniya’da kurulu bulunan ve uzaydan 'sesler' yakalamaya çalışan SETI projesi sonunda gereken kaynağı buldu.

‘The Search for Extraterrestrial Intelligence Institute – SETI’ kompleksinde kurulu bulunan 30 milyon dolarlık radyo teleskop, Nisan 2011'de kamu ödeneği kesintileri yüzünden kapatılmak zorunda kalmıştı.

Reuters’ın haberine göre, kar amaçsız tesise o günden bu yana yapılan bağışlar, hedeflenen 200 bin dolar sınırını aştı. Oyuncu Jodie Foster ve Apollo 8 astronotu Bill Anders’ın da aralarında bulunduğu 2 bin 400 cömert bağışçıdan toplanan yardımlar dev çanağın en az Eylül-Aralık dönemi arasında faaliyette kalmasını sağlayacak.

SETI'nin yeninden açılmasında, ABD Hava Kuvvetleri’nden Enstitü’ye verilen bir görevin de önemli katkısı bulunuyor. SETI ekibi, uydulara zarar verebilecek uzay enkazlarının tespit edilmesi için yapacakları çalışma karşılığında ordudan önemli miktarda para alacak.

SETI CEO’su Thomas Pierson bağışlarla birleştirilecek Hava Kuvvetleri ödeneğinin teleskobu bir süreliğine çalışır halde tutmaya yeteceğini belirtti.

Uzaylı arama çalışmaları bilimsel bir araştırma olarak çeşitli Birleşik Devletler üniversitelerinde, Avustralya, Arjantin ve İtalya’daki bazı kurumlarda bir süredir devam ediyor. Kaliforniya’daki enstitü, yerküre dışındaki yaşamı dinleyen ilk yer teleskobu ünvanına sahip.

İsmini Microsoft Corp. kurucularından Paul Allen’dan alan teleskop, University of California Berkeley’e bağlı Hat Creek Radio Observatory’nin bir parçası.

27 yıldır faaliyet gösteren enstitü gelirinin 3’te 2’sini devlet ödeneği ile karşılıyor; ancak teleskobun 1 yıllık işletim maaliyeti 1 buçuk milyon doları buluyor.

Enstitü’nün şu an bir geçiş döneminde olduğunu belirten Pierson, teleskobun 2011 yılından sonra da faaliyette kalabilmesinin özel bağışlara bağlı olduğunu vurguladı.

Enstitünün ünlü bağışçılarından Oscar sahibi aktris Foster ise, Allen Teleskobu’nun bilim kurguyu bir bilim gerçeğine dönüştürebileceğini, ancak bunun teleskobun gökyüzünü taramaya devam etmesi ile mümkün olabileceğini söyleyerek enstitüye olan desteğini dile getirdi.