Davutoğlu: 'Tampon bölgeden bahsedemeyiz'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de yaşanan olayları değerlendirdi. "Şu anda tampon bölgeden bahsedemeyiz" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin yaşananlara kayıtsız kalamayacağını ifade etti.

Davutoğlu: 'Tampon bölgeden bahsedemeyiz'
Davutoğlu, Conrad Otel'de Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cude ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Cude ile bölgedeki gelişmeleri konuştuklarını ve özellikle Suriye konusunu ele aldıklarını söyledi.

Son 4-5 gün içinde Cude ile 2-3 kez telefonla konuştuklarını, bugün de son gelişmeleri gözden geçirdiklerini ifade eden Davutoğlu, Suriye ve Ürdün'ün komşu ülkeler olduğunu, ortak çıkarları bulunduğunu ve geçmişte ortak projeleri olduğunu dile getirdi.

Türkiye, Ürdün, Suriye ve Lübnan ile sene başında dörtlü mekanizma kurma gayreti içinde olduklarını ve hala bu hedefin gerçekleşeceğine inandıklarını belirten Davutoğlu, bölgenin istikrar ve kalkınmasını birlikte gerçekleştirilebileceğine mutlak anlamda inandıklarını ifade ederek şunları kaydetti:

"Suriye'nin, halkın taleplerini karşılayan bir süreçle istikrara kavuşması hem Türkiye, hem de Ürdün'ün dileği ve ortak talebidir. Bunun olabilmesi için her şeyden önce akan kanın durması lazım. Operasyonların derhal tüm şehirlerde durması lazım. Askerlerin bu şehirlerden çekilerek hayatın normale dönmesi lazım. Taleplerin barışçıl yollarla gündeme getirilmesi ve mutlaka bu taleplerin siyasal değişimi gözetecek şekilde hayata geçirilmesi lazım. Biz bu konudaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz. Türkiye olarak her zaman Suriye ile Suriye halkı ile ilgilendik. Suriye halkının haklı taleplerinin yanındayız, destekçisiyiz.

Suriye'nin barışçıl bir dönüşüm geçirmesi durumunda, çok güçlü dost ve komşu bir ülke olarak bölge istikrarına büyük katkıda bulunacağına inanıyoruz ama tüm bunların olabilmesi için reformların da hayata geçirilmesi için akan kanın durması lazım. Operasyonların durması lazım. Birçok şehirde ramazan ayında yaşanan bu acıların sona erdirilmesi lazım. Bu konuda en önemli katkıda bulunacak hususlardan birisi bölgesel bir ortak tutumun şekillenmesidir. Bu konuda bölgesel bir duyarlılık oluşturulması konusunda Türkiye ve Ürdün'ün yapabileceği çok önemli ortak çabalar var. Çünkü her ikisi de Suriye'nin doğrudan komşusu. Biz bunları bugün detaylı olarak ele aldık."

Davutoğlu, bütün bu konuları Nasır Cude ile görüştüklerini, bundan sonra da sık bir şekilde görüşmeye devam edeceklerini belirterek, "İstişarelerimiz artarak devam edecek ve bölgesel tutum konusunda mesafe almaya çalışacağız" dedi.