Nurullah Genç: “şairler Fildişi Kulelerinde Yaşıyor”

Şair Nurullah Genç, şiirin toplumun gündeminden çıkmasında en büyük suçun şairlerin olduğunu belirterek “Şairler fildişi kulelerinde yaşıyor.

Nurullah Genç: “şairler Fildişi Kulelerinde Yaşıyor”
Bakıyorum birçok şair birbirlerini okuyor, yazıyor. Dergileri inceliyorum, birbirlerinin kitaplarını anlatıyorlar. Okuyucu, okuyanlar nerede? Sadece şiir yazanlar kitap okusa kaç milyon kitap satılır? Herkes tanıdığı, bildiği şairlerin ve yazarların dünyasından okuyor. Aşağıda olanlar, onlara yaranarak veya onlardan bir paye elde ederek bir yere gelmeye çalışıyor.” dedi.

Şair Nurullah Genç, aylık kültürel aile dergisi Moral Dünyası dergisinin Ağustos sayısında yayınlanan röportajında toplum ve şiir hakkında açıklamalarda bulundu. Günümüzde şiirin gündemdeki yerinin azalmasının toplumun yapısıyla alakalı bir durum oladuğunu söyleyen Genç, “Toplumun gündemine telefonun, bilgisayarın, maillerin girdiği kadar şiir ne zaman girdi ki! Toplumsal seviye şiire karşı bakış açısını belirler. Bu toplumun değişimi, dönüşümü ile ilgili… Toplumu oluşturan insanlar, his dünyaları gelişmiş ehl-i dil, gönül insanları olsalar, konuşmalarından, davranışlarından şiiri uzak tutmazlar. Şiir gündemde olur o zaman. Teknolojinin kulu kölesi haline gelmiş insanların dünyasına şiiri yansıtamazsınız.” diye konuştu.

Şiirin gündemden düşmesinde şairlerin de suçu olduğunu kaydeden genç, şunları söyledi: “Şair kuşatıcı yazacak. Şairler fildişi kulelerinde yaşıyor. Bakıyorum birçok şair birbirlerini okuyor, yazıyor. Dergileri inceliyorum, birbirlerinin kitaplarını anlatıyorlar. Okuyucu, okuyanlar nerede? Sadece şiir yazanlar kitap okusa kaç milyon kitap satılır? Herkes tanıdığı, bildiği şairlerin ve yazarların dünyasından okuyor. Aşağıda olanlar, onlara yaranarak veya onlardan bir paye elde ederek bir yere gelmeye çalışıyor. Bu yanlış. Nerede sanatkâr kişilik? Herkes şöhret olmanın, meşhur olmanın, şair olarak anılmanın peşinde... Neye yarar ki sizi bütün dünya alkışlasa şiiriniz olmadan! Bir insanın kalbine, gönlüne giremiyorsanız, şiiri onun gönlüne yazamıyorsanız, dünyanın bütün kitaplarını sizin adınıza yazsalar neye yarar.”