Merkel Sarkozy Zirvesinde Ortak Euro Tahvili Gündeme Gelmeyecek

Bugün düzenlenmesi beklenen Merkel Sarkozy zirvesinde Euro krizinin tekrar ele alınması planlanıyor.

Zirvede ortak Euro tahvili konusunun ele alınmayacağı üstüne basarak dillendirilirken Euro bölgesinde kriz yönetimi ve çalışma yöntemleri gündeme gelecek.


Almanya Başbakanı Angela Merkel`in bugün Paris`te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile yapacağı görüşmede, Euro krizi konusunda ortak politika ve önerilerin ele alınması bekleniyor. Yılık büyüme hızı yüzde birlerde dolaşan ve Avrupa Birliği bütçesine net katkısı olmayan Fransa ile AB`nin taşıyıcılığını sürdüren Almanya`nın zirvedeki görüşmeleri AB`nin önümüzdeki 1,5 yıllık geleceğini yönlendirmesi bekleniyor. Çıkan sonuca göre dünya ekonomisinin de tepki vereceği öngörülüyor.

Son günlerde gündeme gelen Avrupa Birliğinin ortak tahvil çıkarma fikri ise Alman ve Fransız tarafından kabul görmüyor. Zirvede konunun ele alınmayacağını üstüne basarak açıklayan Alman hükümet sözcüsü Fransa`nın da zirvede konunun ele alınması hakkında talebi olmadığını belirtti. Ortak tahvilin ekonomik durumu iyi olan ülkelerle krizdeki ülkelerin kredi faiz oranlarını eşitleyeceği belirtilirken krizdeki ülkeleri kredi faizlerini düşürmek için reformlara devam etmesi istendi. Almanya gibi AB içinden ekonomisi iyi ülkeler yüzde üçün altındaki faiz oranlarıyla kredi bulabilirken krizdeki ülkeler ancak AB`nin garantörlük vermesiyle yüzde 5-6 bandında faizle kredi bulabiliyor. Ortak tahvil çıkarılması halinde Almanya`nın faiz giderlerinin on milyarlarca Euro artacak olması Almanya`nın konuya soğuk bakmasına neden oluyor. Hükümet ortağı Hür Demokrat Parti`de ortak tahvili ekonomisi iyi olan ülkelerin cezalandırılması olarak değerlendiriyor.


Resmi açıklamaya göre zirvede Euro bölgesinde kriz yönetimi ve çalışma yöntemleri ele alınacak. Avrupa Birliğinde kurtarmalara devam etmek için Merkel Sarkozy zirvesinde Avrupa Finansal İstikrar Fonu`nu (EFSF) büyütme kararının çıkması bekleniyor. Halen 750 milyar Euro olan fonun İspanya, İtalya ve Fransa gibi büyük ekonomileri kurtarmada yetersiz kalmasından korkuluyor. Zirvede ayrıca Yunanistan ve Portekiz`in Euro bölgesinden çıkarılmasının veya Euro`nun Kuzey Güney olarak bölünmesinin gündeme gelmesi bekleniyor.


Öte yandan ünlü uluslararası yatırımcı George Soros da Avrupa Birliği ve Euro`nun geleceği için en iyi çözümün, Yunanistan ve Portekiz gibi dev borç yüküne sahip ülkelerin birlikten ayrılması ve Euro`yu bırakması olduğunu iddia ediyor. Yunanistan`ın bir plan dahilinde hem AB üyeliğinden hem de Euro Bölgesi`nden çıkmasını öneren Soros dev borç yüküne sahip Portekiz için de benzer teklifi gündeme getiriyor. Soros ayrıca Avrupa`nın borç krizini aşması için en iyi yöntemin ortak Euro tahvilinin kullanılması olduğunu savundu.


Alman Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, sorunların ancak Avrupa ülkeleri arasında daha güçlü işbirliği ile aşılabileceğini söyledi. Avrupa Birliği`nin 1997 yılında kabul ettiği İstikrar ve Büyüme Paktı`nı güçlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Schäuble krize karşı çözüm olarak önerilen ortak tahvillerinin, ancak üye ülkelerin borçlarını ve bütçelerini kontrol altına almaları durumunda kullanılabileceğini vurguladı.