İhracatçı, Başçı`ya Hak Verdi: Dolar 1,60-1,70 Aralığında Olmalı

İhracatçı, döviz sepetinin yüzde 5-10 pahalı olduğunu ifade eden Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı`ya hak veriyor.

Sektörün önde gelen isimlerine göre doların ideal seviyesi 1,60-170 aralığı. Dövizde çok sert iniş ve çıkışlar hoş değil.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, dünyanın önde gelen ekonomilerine bağlı olarak dolar ve euronun fiyatlarının önemli oranda arttığını kaydediyor. Döviz sepetinin yüzde 5 pahalı olduğunu belirten Çıkrıkçıoğlu’na göre dolarda 1,60-170 seviyesi ihracatçı için ideal.

Çıkrıkçıoğlu’nun beyanlarını teyit eden İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise doların 1,65-1,75 aralığında olması temennisinde bulunuyor.

İstanbul İhracaçtı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete de döviz sepetinin pahalandığına işaret ederken, dolarda 1,65-1,70’in kendileri için uygun olacağını dile getiriyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, döviz sepetinin yüzde 5-10 olması gerekenin üzerinde olduğunu belirtti. Başçı, "Dolar ve euronun ortalamasını alıyorsunuz, o hesaba baktığınızda bugünkü sepeti alın bunun yüzde 5-10 arası daha düşük olması gerekir." dedi. Başçı’nın bu açıklamalarına hak veren İhracatçı, Türk Lirası ile dolar ve euronun dengeleneceğine kanaat getiriyor.

TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, ihracatçıların dövizde sivri iniş ve çıkışları doğru bulmadığını anlatıyor. Mustafa Çıkrıkçıoğlu, “Malum, Amerika’nın kredi notu kırıldı; Avrupa ülkelerinin değerleri iyi değildi. Bunların ardından dolar ve euroda sivri çıkışlar görüldü, doğal olarak sepet yüzde 5 sıçradı.” ifadelerini kullanıyor.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın döviz sepetinin pahalandığı yorumunu onaylayan Çıkrıkçıoğlu, dengeli bir dolar ve euro değeri talep ediyor. Çıkrıkçıoğlu, “İhracatçılar olarak bu sene için tahminimiz 1,60-170 seviyesi idi. Yüzde 5 sıçrama var, umuyoruz bu yakında dengelenecektir.” öngörüsünde bulunuyor.

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi de döviz değerlerinin önemli oranda arttığına kanaat getiriyor. Hikmet Tanrıverdi, “Merkez Bankası’nın müdahale etmemesi halinde dolar 1,90’ı bulabilirdi. Bunda Amerika’nın ve kimi Avrupa ülkelerinde görülen durgunluğun önemli bir rolü vardı.” diyor. Dolarda 1,65-1,75 aralığının menfaatlerine olacağını öne süren Tanrıverdi, 1,60-1,65 aralığının rekabet güçlerini etkileyeceğini savunuyor.

İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete ise Amerika ve Avrupa ekonomilerinde görülen tabloya işaret ederken, döviz sepetinin pahalanmasını normal buluyor. Mete, şu görüşleri dile getiriyor:
“Zaman zaman böyle ufak dalgalar ortaya çıkabilir, kuşku yok bu durulacaktır. Tabii sanayici ve ihracatçı durumu da, konumunu da biliyor; bir kaygı duymuyor. Dünyada ekonomik bir bunalım var, bu dilimde ülkemizde hala önemli yatırımlar yapılıyor. Ben ‘Amerika ve Avrupa ekonomisi çalkalanıyor, kaçalım duralım’ diyen bir yatırımcı görmedim. “
Dolarda 1,65-1,70 seviyesinin kendileri için uygun olduğunu aktaran Mete, döviz fiyatlarının dengeli bir hal alacağına işaret ediyor. Mete, “Şu an ihracatçı rahatlamadı fakat konum olarak kötünün iyisi. Kur’un yukarı çıkması sorun yaratacaktır, Merkez Bankası bunu iyi algılamalı.” uyarısında bulunuyor.