Yaş Meyve Sebze İhracatı Son 10 Yılda 3 Kat Arttı

Son günlerde Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatçısı konumundan ithalatçı ülke konumuna düşerek dışarıdan gelen tarım ürünlerinin ciddi boyutlara ulaştığına yönelik iddialar sektör temsilcilerinin tepkisini çekti.

Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Türkiye’nin yaş sebze meyve ihracatında büyük bir atılım gerçekleştirdiğini belirterek, “Dünyanın önemli yaş meyve sebze tedarikçisi ülkeleri arasındayız. Ülkemiz ihracatında son yıllarda yaşanan artışlar da bu durumun bir yansıması.” dedi. Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının son 10 yıllık dönemde 3 kattan fazla artarak 2010 yılında miktar bazında 2 milyon 902 bin ton, değer bazında ise 2 milyar 174 milyon dolar seviyesine ulaştığını kaydeden Satıcı, yaş meyve sebze ithalatının ise ihracat ile kıyaslanamayacak kadar düşük seviyede olduğunu aktardı.
Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, 10 yıl öncesinde birçok üründen bile ithalat yapmak zorunda kalan Türkiye’nin, yaş sebze ve meyve ihracatında dünya sıralamasında öncüler arasına katıldığını vurguladı.
Türkiye’nin dünya yaş meyve sebze üretim ve ihracatında ayrı bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Satıcı, “45 milyon tonluk yaş meyve sebze üretimimiz ile Avrupa birincisiyiz. Kiraz, kayısı, incir, üzüm ve domates gibi birçok üründe dünyada adımızdan sıkça söz ettiriyoruz. Yaş meyve sebze sektörü diğer sektörlere kıyasla sağladığı ciddi istihdamın yanı sıra tamamen yerli üretimle gerçekleştirdiği net ihracatçı yapısı ile ayrıca stratejik bir öneme taşıyor.” açıklamasında bulundu.
Yaş meyve sebze ihracatında gıda güvenliği konusunda ciddi mesafeler de kat edildiğini dile getiren Satıcı, şunları kaydetti: “Gıda güveliğine gösterilen hassasiyetin devam etmesi halinde sektörün ihracat açısından barındırdığı potansiyelin de açığa çıkmasıyla 2023 yılında ihracatımızı 10 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında bölgesel güç olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.”