Sümela'daki ayinde ayetli barış ve kardeşlik mesajı ‎

Sümela Manastırı'nda bu yıl ikinci kez ayin düzenlendi. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayine bin 100 kişi katıldı.

Sümela'daki ayinde ayetli barış ve kardeşlik mesajı ‎
Kemençeyle karşılanan Bartholomeos dünyaya barış mesajları verdi, Kuran'dan referanslar verdi. Trabzon Maçka'da bulunan Sümela Manastırı'ndaki ayin için Rusya, Yunanistan, Gürcistan ve ABD'den gelen Ortodokslar, sabah saatlerinden itibaren manastıra doğru yürümeye başladı. Ortodokslar tarihi yapının avlusunda mum yakarak dua okudu. Manastıra, gürültü nedeniyle taş düşme riskine karşı 100'ü gazeteci 600 kişi alındı. İçeriye girenler tek tek arandı. Ayinin dışarıda izlenmesi amacıyla sosyal tesislerin bulunduğu yere dev ekran kuruldu.

KURAN'DAN ÖRNEK
Fener Rum Patriği Bartholomeos, manastır yolunu yürüyerek çıktı, ayini 10.15'de başlattı. Bartholomeos hem Yunanca hem Türkçe yaptığı konuşmasına, "Müslüman kardeşlerimiz. Tarihi Sümela Manastırı'na bu sene de gelip dua etmeyi bize nasip eden Allah'a hamdolsun" ifadeleriyle başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a gösterdikleri hassasiyet nedeniyle teşekkür eden Bartholomeos, Norveç'teki olaylara atıfta bulanarak, "Bu ülkedeki trajik olayların şokunu üzerimizden atamadık, uzun süre de atamayacağız. Özlenilen barış özellikle bu günlerde çok elzem haline geldi. Komşu ülkelerde kanın akması devam ediyor. Ülkemizde analar evlatları için ağıt yakıyor" dedi. Bartholomeos, Meryem Ana'nın hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için özel bir anlam ifade ettiğini belirterek "O, Al,i İmran suresinde belirtildiği gibi Allah'ın seçtiği, tertemiz ve bütün kadınlardan üstün kıldığıdır" dedi. Bazı katılımcıların ağladığı, bir kişinin de bayıldığı ayin 12.35'te sona erdi. Dini törenin bitimiyle kemençe eşliğinde Yunanca şarkılar söylendi. Sümela Manastırı'ndan inerken patika yolda, Nejdet Çoban adlı kemençecinin yanına oturan Barthelomeos, bir süre yöresel ezgileri dinledi. Barthelomeus için atma türkü söyleyen Çoban, patriğin beğenisini topladı. Kemençeciye bir miktar para verdikten sonra yoluna devam eden Barthelomeos, yol boyunca çiçek topladığı sırada başka bir kemençeci tarafından karşılandı. Kemençe dinlerken kendisine ikram edilen ayranı içen Bartholomeos, kemençenin yayını eline alarak, çalmayı denedi.