Güney Kore’de Kurtuluş Günü Coşkusu

Güney Kore, 15 Ağustos Kurtuluş Günü’nün 66.

Güney Kore’de Kurtuluş Günü Coşkusu
yıl dönümünü büyük coşku ile kutladı.


Başkent Seul`de sabah saatlerinde Seajong Kültür Sarayı’nda Kurtuluş Günü anma töreni düzenlendi. Törene başta Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak olmak üzere sivil ve askeri kanattan büyük katılım oldu. İktidar ve muhalefetten de geniş katılımın olduğu tören salonunda parti liderinin yan yana oturarak birlik mesajı vermesi dikkat çekti.


Güney Kore Ulusal Marşı ve bayrağa saygı duruşu ile başlayan tören, günün anlam ve önemini anlatmak üzere Kurtuluş Günü Vakfı başkanının konuşması ile devam etti. Konuşmanın ardından Güney Kore lideri Lee 66 sene önce Kurtuluş Komisyonu’nda aktif rol almış aktivist ve alimlerin torunlarına devlet nişanı verdi. Nişan töreninin ardından Başkan Lee, Kurtuluş Günü konuşması yaptı.

66 sene önce yardım alan bir ülke oldukları hatırlatan Lee bugün yardım veren bir ülke olduklarına vurgu yaptı. Güney Kore Devlet Başkanı, Pyeongchag şehrinde 2018 yılında yapılacak olan kış olimpiyatlarına atıfta bulunarak, “3 büyük olimpiyat ile Dünya Kupası gibi ulusal organizasyonlara ev sahipliği yapan bir kaç ülkeden biriyiz.” dedi.

Güney Kore’nin imzaladığı Serbest Ticaret Antlaşmalarını (STA) hatırlatan Başkan Lee, STA’lar sayesinde ticari hacimlerinin büyüdüklerine dikkat çekti. Lee, uluslararası krizlerin ülkelerini teğet geçtiğini söyleyerek güçlü ekonomilerine vurgu yaptı.


Japonya ile aralarındaki gerginliğe de değinin Devlet Başkanı Lee, tartışmalı ada konusunda Japonya’nın emellerinden vazgeçmesini istedi. Lee, “Japonya Dok-do adasının bizim olduğunu unutmasın!” diye uyarıda bulundu. Başkan Lee Myung-bak’ın konuşmasını performans gösterileri izledi. Güney Kore Halk Müzikleri Orkestrası ve Asya Halkları Okestrası’nın ortaklaşa yaptığı gösteri büyük ilgi topladı. Güney Kore`deki törende diğer Asya halkları ile kutlama yapması dikkat çekti.


15 AĞUSTOS KURTULUŞ GÜNÜ

2. Dünya Savaşı’nda Japonya’nın yenilmesi ile Kore halkı, Japon yönetiminden 15 Ağustos 1945’de kurtulmuştu. Hem Güney Kore, hem de Kuzey Kore’de aynı gün kutlanan Kurtuluş Günü Bayramı, Kore halkını bir araya getiren nadir günlerden biri.