Real Madrid ile Barcelona, İspanya Süper Kupa finali

Geçtiğimiz sezon Barça'nın 5-0'lık galibiyetinden, hakem kararlarının damga vurduğu derbilere ve Mourinho'nun demeçlerine kadar her maçları olay yaratan iki takım Bernabeu'de kozlarını paylaşıyor.

Real Madrid ile Barcelona, İspanya Süper Kupa finali
Futbol severlerin en büyük tutkularından El Clasico, bu sezon erken başlıyor. Real Madrid ile Barcelona, İspanya Süper Kupası’nın ilk ayağında Madrid’in Bernabeu Stadı’nda karşı karşıya gelecek. Saat 23.00’te başlayacak mücadele Sabri Ugan’ın anlatımıyla Kanal D’den canlı yayınlanacak. Kupa, çarşamba akşamı Nou Camp’da oynanacak ve yine Kanal D’den ekrana gelecek rövanşla sahibini bulacak.

Geçtiğimiz sezonun sonunda arka arkaya 4 El Clasico oynayan devlerden Barcelona Şampiyonlar Ligi ve İspanya Ligi şampiyonluğunu, Real de Kral Kupası’nı kazanmıştı. Ancak Barça’nın rakibini ligin ilk yarısında 5-0 yendiği tarihi maç uzun süre unutulmadı. Ardından Şampiyonlar Ligi’nde tartışmalı hakem kararlarına sahne olan karşılaşmalar da ezeli rekabet tarihine yeni bir sayfa ekledi.

İkisi de güçlendi

Bu akşamki mücadele yeni sezonun ilk El Clasico’su olması açısından büyük önem taşıyor. Geçen sezon 3 kulvarın 2’sinde rakibinden geri kalan Mourinho’nun Real Madrid’i, kadrosunu Nuri Şahin ve Hamit Altıntop gibi milli futbolcularımızla güçlendirdi. Barcelona’da toplam 37 milyon Euro’ya Şilili yıldız Alexis Sanchez’i kadrosuna katarak bu yaz Avrupa’nın en flaş transferlerinden birine imza attı.

Galibiyetlerde 86-84 Real önde

İLK olarak 13 Mayıs 1902’de kozlarını paylaşan iki takımın rekabeti, bu yıl 100. yılının içinde. Ancak aradaki mücadele o kadar çekişmeli ki, toplam 213 resmi maçta yalnızca 2 galibiyetlik fark var. Real, rakibini 86 kez yenerken, Barça 84 galibiyet almış. Madrid’in gollerde de 352’ye 341 ile rakibinden sadece 11 fazlası var. Takımlar arasındaki müthiş denge kupalarda da bozulmuyor. Real Madrid’in toplam 76 kupası bulunurken, son yıllarda atağa kalkan Barcelona’nın müzesindeki kupa sayısı 73. Bu nedenle artık, iki kulüp arasında alınacak her kupa, her galibiyet, hatta atılacak her gol bile büyük önem taşıyor.

Favori bu kez Barcelona değil


BU akşamki maç öncesi İddaa’da 2.20 galibiyet oranı verilen Real Madrid, 2.40 orana sahip rakibi önünde ilk kez bir adım da olsa önde görünüyor. Çıktığı 7 hazırlık maçında 27 gol atan Beyaz Şimşekler’de Ronaldo ve Mesut Özil de çok formda ve Barça karşısında uzun süre sonra favoriler. Parlak bir Copa America geçirmeyen Lionel Messi’nin de takıma geç katılması ile havasını bulamayan Barcelona ise son 4 hazırlık maçında 2 yenilgi aldı (M.United’a 2-1, Chivas’a 4-1). Katalanlar, karşılaşmanın iki ayaklı olması ve rövanşın Nou Camp’ta oynanacak olmasından dolayı bahis oranlarında biraz daha dezavantajlı görünüyor.

Jose Mourinho’dan taraftar motivasyonu

HAFTA boyunca tüm antrenmanlarını basına kapalı yapan Real Madrid’de teknik direktör Jose Mourinho, son antrenmanı Santiago Bernabeu’ya aldırarak, antrenmanı herkese açtı. Bir “El Clasico” maçından önce ilk defa böyle bir yöntem kullanan ve Portekizli hocanın kararı “çok akıllıca ve stratejik” olarak yorumlandı. İspanyol gazeteleri, Mourinho’nun Barcelona maçı öncesinde böyle bir karar alarak “taraftarları daha fazla maç havasına sokmaya ve futbolcuların moralini yükseltmeye çalıştığını” yazdı.

Josep Guardiola’ya göre ilk maçta biter

BARCELONA Teknik Direktörü Josep Guardiola, ilk maçta rövanşı düşünmeden mücadele edeceklerini söylerken, Süper Kupa’yı kazanacak takımın büyük oranda bu akşamki karşılaşmada belli olacağını savundu.
Madrid’e hareket etmeden önce konuşan genç teknik adam, Real’e oranla sezon öncesi hazırlıklarına daha geç başlamalarıyla ilgili bir soruya, “Ortada bir kupa olduğunda futbol özür kaldırmaz. Bizden bir hafta önce hazırlık çalışmalarına başlamış olmaları kupa maçı için öncelikli bir konu olamaz. Ayrıca kupanın, bizden daha çok onlar için önemli olduğu görüşüne de katılmıyorum. Kazanan en iyi olacak” yanıtını verdi. Barcelona’da sakatlıkları bulunan Puyol, Pique, Busquets ve Xavi’nin durumları belirsizliğini koruyor.

Süper Kupa’da R.Madrid önde

· Galibiyet sayıları
· Real Madrid: 5
· Barcelona: 2
· Beraberlik: 1
· Gol sayıları:
· Real Madrid: 17
· Barcelona: 8

El Clasico rekabetinin 10 nedeni

Siyasi sebepler

1- İspanya’da R. Madrid’in kralcıların ve merkezi otoritenin, Barcelona’nın ise “Bir kulüpten daha fazlası” sloganı ile yıllardır Katalan milliyetçiliğinin simgesi olması.

Franco dönemi

2- Real Madrid’in ülkeyi yaklaşık 35 yıl yöneten Diktatör Franco’nun takımı olmasına ve bu süre boyunca devlet tarafından kollanmasına Katalanların duyduğu büyük tepki.


11-1’lik tarihi maç

3- 1943’te Barcelona’nın ilk yarısını 8-0 yenik kapattığı ve işin içine hile karıştığı gerekçesiyle ikinci yarısına çıkmak istemediği halde zorla oynatılarak Real Madrid’e 11-1 kaybettiği karşılaşma.


Di Stefano transferi

4- Real Madrid’in, 1950’lerin başında Barcelona’nın anlaştığı Di Stefano’yu araya girip ellerinden alması ve halen toplamda attığı 18 gol ile El Clasico tarihinin en golcü ismi olan bu oyuncu sayesinde büyük bir çıkışa geçmesi.


5-0’lık Barça zaferi

5- Cruyyf’lu Barcelona’nın Real Madrid’i deplasmanda 5-0 yendiği ve Diktatör Franco’nun kısa bir süre sonra kahrından ölümüne yol açtığı öne sürülen 1974’teki unutulmaz maç.

Luis Figo vakası

6- Barcelona’da oynarken taraftarların sevgilisi olan Luis Figo’nun, paranın cazibesine kapılarak Real Madrid’e transfer olması ve Barcelona taraftarlarının kendisine attığı domuz kafası.

Mourinho faktörü
7- Real Madrid’in başına geçen Portekizli Teknik Direktör Jose Mourinho’nun, hakemler tarafından kollandığını iddia ettiği Barcelona aleyhine verdiği demeçlerle sürekli gerilimi tırmandırması.

Mantalite farkı

8-Real Madrid’in sürekli yıldız transfer etme, buna karşılık Barcelona’nın ise hemen hemen tüm yıldızlarını kendi altyapısından yetiştirmeye dayanan birbirine taban tabana zıt futbol mantalitesi.

Zenginlik savaşı

9- Bugün gelinen noktada, dünyadaki diğer tüm rakipleri geride bırakarak açık ara dünyanın en zengin iki spor kulübü haline gelmeleri ile başlayan amansız ekonomik rekabet.

Barça'nın çıkışı

10- Son dönemde Barcelona’nın yakaladığı müthiş jenerasyonla rakibine hiç olmadığı kadar üstünlük kurması ve bir sezon önce 6 kupa birden kazanarak Real Madrid üzerinde yarattığı baskı.

Rakamlarla dev maç

137 ülkede canlı yayınlanacak.

500 milyon kişi izleyecek.

1.7 milyar kişi maçın görüntülerine ulaşacak.

135 sunucu ve yorumcu canlı yayınlarda görev yapacak.

100 karşılaşma sırasında fotoğrafçı görev yapacak.

71 kamera stat içinde kayıtta olacak.

1200 basın mensubu akredite oldu.