Adli Tıp`a Mahkemelerden 87 Bin Dosya Gönderildi

Adli Tıp Kurumu`na, 2010 yılında mahkemeler ile hâkimlikler ve savcılıklar tarafından gönderilen dosya sayısının 87 bin 706 olduğu bildirildi.


Adli bilimler alanındaki küresel gelişmelere paralel olarak, Türkiye`de 2005 yılında getirilen yeni ceza adalet sisteminde bilimsel delillere büyük önem verilmeye başlandı. Adli Tıp Kurumu, Türkiye`de resmi tek bilirkişi kurumu. Kurum, adalet işlerinde bilirkişilik görevi yapmanın yanında, adli tıp uzmanlığı ve yan dal uzmanlığı programları düzenliyor; adli bilimler alanlarında sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler gerçekleştiriyor ve eğitim programları yürütüyor.

Adalet Bakanlığı, son yıllarda kurum kapasitesinin güçlendirilmesi, fiziki altyapı ve teknik imkânlarının artırılması için önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Bu çalışmalarla, kurumun insan kaynakları kapasitesi geliştirildi, teknik ve bilimsel altyapısı güçlendirildi. Adlî bilimler alanında kullanılan teknolojik imkânların çoğu gelişmiş ülkelerin ilerisinde bulunuyor. Kurum, laboratuvarlarıyla kalite belgeleri alıyor ve uluslararası akreditasyon çalışmaları sürdürüyor.
Adlî bilimler hizmetlerinin ülke geneline yaygınlaştırılması, Bakanlığın temel önceliklerinden. Adli Tıp Kurumu`nun mahkemeler ile hâkimlikler ve savcılıklar tarafından gönderilen dosyalarda bilimsel ve teknik görüş bildirme görevi ile ilgili olarak 2010 yılında gerçekleşen faaliyetleri ise şöyle: Gelen evrak 87 bin 706 iken giden evrak 88 bin 909. İstanbul Adli Tıp şube müdürlüklerinde ise gelen evrak 96 bin 70, giden evrak 96 bin 70. Taşra teşkilatı Adli Tıp şube müdürlüklerinde de gelen ve giden evrak sayısı 261 bin 24. Taşra teşkilatı Adli Tıp Kurumu grup başkanlıklarında 42 bin 735 gelen evrak varken giden evrak sayısı 43 bin 53.