Moloz Arasında Ekmek Mücadelesi

TOKİ tarafından konut yapılacak alanda bulunan molozlar arasındaki demirleri toplamaya çalışan vatandaşlar, Ramazan ayında verilen ekmek mücadelesi gözler önüne seriyor.

Ramazan ayında yaşanan sıcaklardan şikayet edenlere inat 40 dereceye varan sıcaklıkta molozlar arasında ekmek mücadelesi veren vatandaşlar, iftar sofralarına ekmek götürebilme çabasında. Adıyaman Belediyesi tarafından istimlak edilen ve daha sonra yıkım işlemleri tamamlanan alandaki molozlar fakir aileler tarafından temizleniyor. Molozların içinde bulunan demirleri toplayan onlarca vatandaş, topladıkları demirlerle rızıklarını kazanıyor

Kadın-erkek, 7`den 70`e onlarca vatandaş, geçim sıkıntısı çektiklerini ve bu tür işlerin kişileri kötü alışkanlıklardan uzak tuttuğunu dile getirdi. Topladığı demirleri hurdacıya sattıklarını ifade eden Abdülhamit Cengiz,"Burada hurda topluyoruz. Ekmek parası çıkarıyoruz. Belediye yıktı, bizde molozlarını topluyoruz. Bir nevi temizlik yapıyoruz. 80-90 kişi çalışıyor. Buraya hep gariban insanlar geliyor. İnsanlar rızkını bu şekilde arıyor. Kadın-çocuk herkes çalışıyor. Günlük 15-20 TL kazanmak yetiyor. İftar yemeğini çıkarmak için çalışanlar var. İftar sofrasına ekmek götürdüğü zaman yeterli. Gariban insanları hırsızlığa teşvik etmemek için burayıverdiler. Yoksa bunu müteahhit kendisi de çıkarırdı" dedi. Oruçta güneş altında çalışmanın zorluğuna değinen Aziz Tunç da,"Demir topluyoruz. İlk gün 100`e yakın kişi vardı, 20-30 kişi kaldı. Çoğu sıcağa dayanamayıp eve gittiler. Ramazan ayı hava sıcak, ortam tozlu. Ekmek parası ve ihtiyaçları gidermek için çalışıyoruz. En azından küçük bir harçlık. Ailece gelende var. Çoluk-çocuk gelende var. Herkes rızkına razı oluyor. Çok zor oluyor. Bu işi yapmak her adamın harcı da değil ama mecburuz" diye konuştu. Büyükleri geçim sıkıntısını ve çalışmanın zorluğunu dile getirirken 7 yaşındaki Berivan Yamuktu isimli kız çocuğu da para kazanmak için geldiğini molozlar arasında mücadele verdiğini ve kazandığı para ile kendisine yiyecek alacağını söyledi.
Kaynak: İHA