Çamaşır Evi, Kadınların Yaşam Şartlarını Değiştirecek
Ağrı Doğubayazıt Belediyesi tarafından 2009 yılında proje başvurusu yapılan ve Japon Büyükelçiliği’ne sunulan ‘Çamaşır Evi’ projesi tamamlanarak ev hanımlarının hizmetine açıldı.
Japon Büyükelçiliği’nin yerel yönetimlere yönelik başlattığı ‘Yerel Hibe Projesi’ kapsamında 2009 yılında hazırladığı projeyle başvuran Doğubayazıt Belediyesi, iki yıl süren çalışmanın ardından projeyi tamamlayarak ‘Çamaşır Evi’ni açtı. Ahmedi Mahallesi`nde hizmet verecek olan ‘Çamaşır Evi’nin açılışına, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Doğubayazıt Belediye Başkanı Dr. Canan Korkmaz, Japon Büyükelçisi Kiyoshi Araki’nin yanı sıra çok sayıda ev hanımı kadın katıldı.
Açılışta konuşan Belediye Başkanı Dr. Canan Korkmaz, çamaşır evi adı altında ev hanımlarının bir araya gelip kaynaşması için böyle bir çalışma yaptıklarını aktardı. Korkmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim belediyelerimizin 1999’dan beri Diyarbakır’la başlayan bir çamaşır evi projesi vardı. Çamaşır evlerini mahallelerde hayata geçirmişlerdi. Ve bu çalışmalar o mahallede yaşayan kadınların hayatlarını değiştirmek için belki ufak adımlardı, ama bazen toplumu dönüştürmek için çok devasa projelere gerek olmadığını gördük. Çok küçük adımlarla da toplumu değiştirebiliriz, toplumda bazı değişikliğe yön verebiliriz diye düşündük.”
Japon Büyükelçi Kiyoshi Araki, bu tür çalışmaları 2007 yılından itibaren uygulamaya koyduklarını ve şimdiye kadar Türkiye ve dünyada 20 projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Araki, Doğubayazıt Belediyesi’nin de projesini hayata geçirmesinden büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Yapılan konuşmaların ardından kurdele kesimiyle ‘Çamaşır Evi’ hizmete açıldı. Çamaşır evinde çalışacak kadınların çocuklarının vakit geçirmeleri için ana sınıfı ve çocuk parkı da bulunuyor.
Başkan Korkmaz, Araki’ye desteklerinden ötürü üzerinde İshak Paşa Sarayı’nın maketinin bulunduğu bir tablo verdi. Milletvekili Halil Aksoy ise Büyükelçi Araki’ye teşekür plaketi takdim etti.