Oruç kilo vermek için tutulmamalı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, aç kalarak, düşük kalorili yiyecelerle beslenerek kilo vermenin mümkün olmadığını belirterek, böyle durumlarda vücudun kas ve su kaybettiğini, hatta ani kalp krizlerine kadar götürebildiğini söyledi.

Oruç kilo vermek için tutulmamalı
Habertürk ekranlarında Ece Üner'in konuğu olan Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, oruç diyeti yapanları uyararak, getirdiği tehlikeleri anlattı.

Aç kalarak düşük kalorili yiyeceklerle beslenerek kilo vermenin mümkün olmadığını ifade eden Şafak, "Böyle durumda olan şey kas ve su kayıpları. Halbuki kaslar bizim için çok önemli, vücutta enerji harcayan makinalar gibi düşünün. Kas kayıpları yaşayınca ister istemez metabolizmanız yavaşlıyor ve ileride kendi kendinizi kilo alma adayı haline getiriyorsunuz" diye konuştu.

Bu yöntemle vücuttan sadece su atılmadığını belirten Şafak, "Özellikle kalp kası için gerekli olan sodyum, potasyum gibi mineralleri de atmış oluyorsunuz ki, bunlar ani kalp krizlerine kadar götürebiliyor" dedi.

Yetersiz besleneme gibi yapılan diyetlerin çok ciddi riskler yarattığına dikkat çeken Şafak, "Oruç kesinliklie kilo vermek için değerlendirilmemeli, bu öyle bir dönem değil. Burada hedef hiç bir zaman kilo vermek olmamalı. Aç kalarak, açlık oruçları gibi yöntemlerden kesinlikle bir an önce vazgeçilmeli" uyarılarında bulundu.

"Yaptığınız sıvı ve kas kayıplarıyla geri dönüşümsüz hasarlar oluşturuyorsunuz" diyen Şafak, su içerek belki yerine koyabiliriz ama vücudunuzda kasları yerine koymak çok zor bir şey. Onun için kesinlikle herkesin kendine özgü bir beslenme planı olmalı. Dengeli beslenme ve hareketli olarak kilo vermeye çalışın" tavsiyesinde bulundu.