Isparta İhracat Verileri

2023 yılı ihracat hedefini 1 milyar dolar olarak belirleyen ve Haziran ayı ihracat rakamlarının açıklandığı Isparta‘da Temmuz ayı sonunda ihracatın 97 milyon 552 bin dolara ulaştığı açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi‘nin (TİM) rakamlarına göre geçen yılın aynı döneminde 77 milyon 893 bin dolar ihracat yapan Isparta‘da ihracat Temmuz sonunda yüzde 29 artış gösterdi. Geçen yılın Temmuz ayı sonunda 14.6 milyon dolarlık ihracat yapan Isparta‘da 2011 Temmuz ayı sonunda ihracat 20.7 milyon dolara ulaştı.

İhracat yapılan ülkeler sıralamasında sadece Temmuz ayında Almanya‘ya Isparta‘dan 4.3 milyon dolarlık ihraç ürün gönderildiği, bu rakamla birlikte yıl içinde toplam 8.6 milyon dolarlık ihracatla Almanya‘nın, Isparta‘nın en büyük pazarı konumuna geldiği bildirildi. En çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında Fransa ikinci sırada yer alıyor. Bu ülkeye toplam 7.1 milyon dolarlık ihracat sağlandı. Üçüncü sırada yer alan ülke ise 6.4 milyon dolarlık ihracatla ABD oldu. Isparta‘nın ihracat yaptığı ülkeler arasında Suriye en çok ihraç ürün çeken dördüncü il konumunda yer alırken, İtalya 5.2 milyon, Mısır 5.2 milyon, İngiltere 4.6 milyon, Çin Halk Cumhuriyeti 4.3 milyon, Özbekistan 4.3 milyon Kamerun 3.9 milyon dolar ihracatla Isparta‘nın en çok ürün sattığı ilk 10 ülke arasında yerini aldı.

TİM‘in verilerine göre sektörel bazda ihracat rakamları Isparta‘da sanayi ürünlerinin ihracatta büyük yer tuttu. Temmuz ayı sonunda Isparta‘dan 24.2 milyon dolarla çimento ve toprak ürünleri ihracatı yapıldı. Maden ve metal ürünleri grubu 17.1 milyon dolarla ikinci ürün grubu oldu . En çok satışı yapılan sektör bazında üçüncü sırada 12.8 milyon dolarla tekstil ve hammaddeleri sektörü yer buldu. Kimyevi madde ihracatı 9.8 milyon dolar, yaş sebze ve meyve ihracatı ise 8.8 milyon dolar olarak açıklandı.

Kaynak: İHA