Hayvanlarla İlgilenen Yaşlıların Stresi Azalıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Yaşlı Bireylerde Hayvan Destekli Terapilerin Uygulanması‘ konulu araştırmaya katılan huzurevi sakinlerinin stres düzeyinde, terapi sonrası azalma tespit edildi.

Hayvanlarla İlgilenen Yaşlıların Stresi Azalıyor
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından yürütülen ‘yaşlı Bireylerde Hayvan Destekli Terapilerin Uygulanması‘ projesinin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Huzurevi‘ndeki araştırması bir ay sürdü. Huzurevinde yaşayan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan yaşlılar, her hafta salı günü proje yürütücüsü Doç. Dr. Türel Özkul ve yardımcı araştırmacı Doç. Dr. Nazmiye Güneş‘in yanı sıra huzurevi sosyal ve sağlık servisi

gözetiminde uygulamalara katıldı. Murat Demir ve Golden Retriever ırkı köpeği Coffee‘nin sahibi ve eğitmeninin de hazır bulunduğu çalışmada, yaşlılar Coffee‘yle çeşitli oyunlar oynayarak egzersiz yapma ve sosyalleşme imkanı buldu. Eğlenceli anların yaşandığı uygulamada, terapi öncesi ve sonrası uygulamaya katılan yaşlılardan alınan tükrük kortizol örneklerinin analizine göre yaşlıların stresinde azalma tespit edildi.

Projenin ikinci kısmında ise engelli çocukları atlarla terapiye alacak olan uzmanlar, terapinin üçüncü kısmında da akademik performansı düşük, yaşıtlarına göre okuma güçlüğü çeken çocuklar ve köpeklerle çalışmalar yapacak.

Kaynak: İHA