Çinkom Metal Üretimine Tekrar Başlamayı İstiyor

İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan, bünyesindeki Çinkom Tesisleri‘nin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çekerek, "Çinko‘da metal üretimi için tecrübeli işadamlarını ortaklığa davet ediyorum; Gelin beraber daha büyüğünü yapalım" dedi.

Çinkom Metal Üretimine Tekrar Başlamayı İstiyor
İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan, İHA muhabirine Çinkom Fabrikası‘nın nasıl büyüdüğünü anlattı. Hurda olarak arazisi için satın aldığı fabrikanın tekrar ayağa kaldırılması için kendisine talepler geldiğini anlatan Arslan, "Etrafımdaki insanlar, daha önce Çinkur‘da çalışan işçiler, müdürler, memurlar, madenciler ve şehrimiz adına kaygı çektiğine inandığım ileri görüşlü insanlar, ‘bu devasal fabrikayı çalıştırırsanız mutlu oluruz‘ gibi benden taleplerde bulundu. Bende duyarsız kalmadım.

Önceleri zarar etse de ‘bu fabrikanın bacası tütsün‘ diyerek işe başladık işe. Fabrikayı tekrar ayağa kaldırdığımda istihdam sağladığımda ‘yılda bana birkaç milyondan fazla zarar getirmeyin‘ bu fabrika çalışsın diyorduk. Zararını da ben ödeyeceğimi söylüyordum" dedi.

Sonraları işi sevmeye başladığını anlatan Arslan, "Çalışanların gayretini de sevdim. Baktım ki Çinkom‘un yaptığı iş anlamlı bir iş. Dağdan taşı alıyor, bunu ihraç malı haline getiriyor. Anlamlı bir endüstriyel sanayi. Çok insan bu fabrikadan ekmek yiyor. Katma değer üretiyor. Sonra Çinkom‘u daha verimli çalışma yollarına koyulduk. İşi sevmemin ardından gördük ki işi sevince verimlilik de artıyor. Biz daha sonra verimliliği arttırdık. Türkiye‘de ihracat sıralamasında 256. sıraya geldik" dedi.

"Nükleer santrallere karşı çıkanlar aynı tepkiyi bize de yapıyor" diyen Arslan, "Verimliliğin artmasıyla insanlara istihdam sağlanıyor, ihracat oluyor, güzel vergi veriyor. Ancak istemeyen insanlarda ortaya çıkarak Kayseri dışından da güdümlü olduğuna inandığım bazı olaylar cereyan ediyor. Çevredeki insanlara pireyi deve yaparak anlatıp olayı yaygara, propaganda yaparak bizi rahatsız ediyorlar. Bundan sanayici olarak üzüntü duyuyorum. Haksız ve mesnetsiz yere yapıldığı için üzüntü duyuyorum. Bunu ülkenin

kalkınmasını istemeyenler yaptırıyor. Yöneticilerime benim fabrikamdan ötürü bir karınca zarar görürse anlamını yitirdiğini belirtir ve hep tedbirli olunmasını isterim. Ticareti ben her yerde yaparım. Zaten Çinkom‘un arsası bana kendi karından fazlasını verir. Rant ekonomisine döner o zaman. Ben onu istemiyorum. Arsayı değerlendirirsem ben para kazanırım. Ama fabrika çalışırsa ihracat para kazanır, maliye para kazanır, işçi para kazanır. Herkes para kazanır. Türkiye‘nin büyümesi için sanayi lazım. Sanayi

çevreye saygılı olacak, insanlarına saygılı olacak ama bizde sanayiye saygı duyacağız. Üreten ve ihraç eden yapı korunması lazım, onu yürüten müteşebbis ruhu korumamız lazım küstürmememiz lazım. Sanayi küstürülürse iş yapmayayım noktasına gelirse Türkiye kaybeder. Buna müsaade etmemek lazım" ifadelerini kullandı.

Çinkom için harika yatırımların olacağını söyleyen Arslan, kapasitesini yüzde 50 artıracak olan üçüncü hattı kuracaklarını kaydederek, "Çinkom‘u daha gelişmiş noktaya taşıyacak diğer projemizde metal üretimi yapmak. Bunun içinde açıkçası bu sektörde daha önce emek vermiş halen işin içinde olan, turizm ve ticaretini yapıyor olan pazarında olan kişileri de davet ediyoruz. Gelin beraber yapalım diyoruz. Daha büyüğünü yapalım" dedi.

Bu davetten ötürü bir netice alınmazsa kendi imkanları çerçevesinde bu işe koyulacaklarını söyleyen Arslan, "Şimdi bu davetten netice alırsak birlikte, değilse biraz küçüğünü sonra büyütmek üzere metalini yapacağız. Bu defa ülkemizde Çinkom, metal üretiminde tekrar başlamış olacak" diye konuştu.

Kaynak: İHA