Güney Sudan Resmen Bağımsız Ülke Oldu

Güney Sudan, düzenlenen kutlamalarla bağımsızlığını ilan ederek dünyanın 194‘ncü ülkesi oldu.

Güney Sudan‘ın başkenti Juba‘da düzenlenen kutlama törenlerine katılan uluslararası liderler arasında Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir ve Birleşmiş Milletler Genel Başkanı Ban Ki Moon da bulunuyor.

Kutlamalar bağımsızlığın ilanından sonra Sudan bayrağının indirilip Güney Sudan bayrağının göndere çekilmesiyle başladı. Cumhurbaşkanı Salva Kiir‘in geçici anayasayı okumasının ardından milli marş çalındı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Moon ve Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir konuşma yaparak yeni devleti kutladı.

Şehir merkezine kurulan dev bir saatle yapılan geri sayımın tamamlanmasının ardından başlayan resmi kutlama törenleri, ülkenin milli marşı eşliğinde devlet televizyonundan yayınlandı.

Ayrıca geri sayımın tamamlanmasıyla binlerce Güney Sudanlı ellerinde bayraklarla başkent Juba‘nın sokaklarını doldurdular.

Kutlamalar, 21 pare top atışı ve askeri yürüyüşle devam etti. Binlerce kişi dün gece de Güney Sudan‘da sokaklara çıkıp, dans etmiş ve Güney Sudan‘ın ilk Cumhurbaşkanı Salva Kiir‘e tezahüratta bulunmuştu.

Kaynak: İHA