Diyarbakır‘da Cemevi Temeli Atıldı

Diyarbakır‘da yapılacak cemevinin temel atma töreninde konuşan Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cafer Koluman, Belediye Başkanı Osman Baydemir‘in bundan sonra, "Ali Osman Baydemir" olarak anılacağını söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi; cami, kilise ve sinagogların onarımının ardından merkez Bağlar ilçesine bağlı Bağcılar Mahallesi Karanfil Sokak‘ta bir cemevinin temellerini attı. Törene; Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır milletvekilleri Altan Tan ve Nursel Aydoğan, BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Osman Baydemir, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ( PSAKD) Genel Başkanı Hüseyin

Güzelgün, Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cafer Koluman, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği GYK Üyesi Prof. Dr. İrfan Açıkgöz ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği‘nin çevre illerde bulunan dernek yöneticileri, Alevi dedeleri, DİAYDER, MEYADER yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bu tabloyu 7 Aralık Aşure Günü‘nde cemevinin açılışını gerçekleştirerek pekiştireceklerini söyledi. Baydemir, Orta Doğu‘da yeni bir sayfa açıldığını belirterek, "Yeni bir bakış açıcısı oluşuyor, geçmişin tüm travmalarından, acılarından öğretiler çıkararak yeni bir geleceği hep birlikte inşa etmenin emekçileriyiz" dedi. Cami, kilise, havra ve cemevlerinin Allah‘ın evleri ve ibadethaneler olduğunu ifade eden Baydemir, "Dolayısıyla belediye olarak

sadece birinin değil, tümünün hizmetindeyiz. Biz bunların hepsinin hizmetkarıyız. Hepsine eşit mesafede destek sunmaya çalışacağız. Bu kentte herhangi bir inanca mensup bir hemşehrim varsa ve o inancının gereğini yerine getiremiyorsa, onun bir parçası eksikse, o bilsin ki benim yarım eksiktir. Bugün cemevi temelini atmakla o eksik olan yanımızı da tamamlıyoruz" diye konuştu.

Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cafer Koluman da yıllarca yasaklanan ve hor görülen inançlarının Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) iktidarı süresince de çeşitli yasaklamalarla karşı karşıya kaldığını savunarak kendilerine cemevi yapma sözü veren Baydemir‘e bunun karşılığında ‘Ali Osman Baydemir‘ ismini taktıklarını ve bundan sonra kendileri için Baydemir‘in isminin böyle kalacağını söyledi.

BDP Diyarbakır milletvekilli Altan Tan da konuşmasında, bir Sünni olarak törene katılmaktan büyük bir heyecan ve memnuniyet duyduğunu belirterek, bütün inançların bir arada yaşamasından yana yıllarca mücadele verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini kaydetti. BDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan ise, cemevi projesinden dolayı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi‘ne teşekkür etti.

Yapılan konuşmaların ardından, katılımcılar hep birlikte butona basarak cemevinin temelini attı.

Kaynak: İHA