İpekböcekçiliği Ücretleri Dağıtıldı

Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile yürütülen “Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi” kapsamında yetiştiricilere ücretleri dağıtıldı.

Kültürevi‘nde gerçekleşen törende aynı zaman Nezihe Uzunkol‘a ait “İpekböcekçiliği ve İpekten Yapılan Yöresel İğne Oyaları” konulu fotoğraf sergisi ile İlhan Bengisu‘nun “Ege Bölgesi İğne Oyaları Koleksiyonu” sergisi de açıldı. Törende konuşan Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Özlem Soykan Kırlı, Diyarbakır‘ın Kulp ilçesindeki bir köyü örnek göstererek, “Kulp‘da aileler geçimini ipekböcekçiliği ile sağlıyor. Kulp bunu başarmışken, bizim böylesine bereketli topraklarımız varken, geçmişinde kalitesiyle ünlü Ödemiş ipeğimiz varken, biz niye başarmayalım” diyerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Kırlı‘nın ardından Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Akdemir de projenin gelişim sürecini anlattı. Daha sonra konuşma yapan Bursa Koza Birlik Genel Müdürü İsmail Aydın da Ödemiş‘in ikinci dönemde daha da kaliteli ipekböceği yetiştirdiğine dikkati çekerek, Küçük Menderes havzasındaki doğal şartların elverişli olduğunu ifade etti.

Belediye Başkanı Bekir Keskin‘in konuşmasının ardından üreticilere ücretleri ve sertifikaları verildi. Bu yıl uygulanan proje ile Ödemiş ve çevresindeki 63 ipekböceği üreticisi 3.986,40 kg yaş koza elde etti ve kilogramı 23,5 TL‘den 93.680 TL kazandı. Törenin ardından davetliler iki sergiyi gezerek eserleri inceledi.

KİRAZ‘DAKİ ÜRETİM

Bursa Koza Birliği‘nin ülkemizde ipek böcekçiliğini yaygınlaştırma amacı başlattığı proje kapsamında Ödemiş ve Kiraz Kent Konseyleri ve Kiraz Belediyesi iş birliği ile Kiraz‘da da yürütülen üretim başarı ile tamamlandı. Kiraz‘da da kilosu 23.5 TL‘den alınan yaş kozalar ile Kirazlı 6 üretici toplamda 7 bin 500 TL kazanç elde etti. Bursa Koza Birlik Genel Müdürü İsmail Aydın, “Bu sene bu bölgedeki üretimimiz yüzde 90 artış gösterdi. Bunun yanı sıra Kiraz ilçemiz uzun yıllardan sonra ipek böceği üretimine başladı ve bu bizi oldukça mutlu etti. Çünkü üreticilerimiz oldukça iyi baktıkları ipek böceklerinden ilk deneyimleri olmasına rağmen güzel bir verim elde etti. İpek böceği konusunda gelecek yıl için üretim yapmak isteyenlere ekim ayından sonra eğitim verebilir ve hatta bu konuda istekli olanlara dut ağacı fidesini ücretsiz olarak verebiliriz. İlgililerin Kiraz Kent Konseyi Başkanı Erkan Tek‘e taleplerini iletmeleri yeterli olacaktır” dedi.

Kaynak: İHA