Hamileler, Yaz Sıcaklarına Dikkat Etmeli

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hikmet Karabacak, anne adaylarının, zorunlu olmadığı sürece yaz sıcaklarında dışarı çıkmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hikmet Karabacak, anne adaylarının, zorunlu olmadığı sürece yaz sıcaklarında dışarı çıkmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Sıcak havalara karşı tüm bireylerin dikkatli olması gerektiğini belirten Konya Özel Selçuklu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hikmet Karabacak, aşırı sıcakların özellikle hamile bayanları olumsuz yönde etkileyebileceğini vurguladı. Karabacak, gebelerin tansiyon gibi bazı problemler yaşayabileceklerini ve bu durumun anne karnındaki bebeğe bile olumsuz yansıyabileceğini belirtti.

Henüz anne karnında bulunan bebeğin oksijen alıp karbondioksit verdiğini anlatan Op. Dr. Hikmet Karabacak, “Bebeklerdeki bu denge yüzünden hamile bayanların aşırı sıcağa maruz kalarak tansiyonlarında yaşayacakları düşüş ya da yükselmeler direkt olarak bebeği etkileyecektir, anne adayları bu yüzden zorunlu olmadığı sürece dışarıya çıkmamalıdır.” dedi.

Bu durumun hamileleri halsiz düşüreceğini de hatırlatan Op. Dr. Hikmet Karabacak, mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıkların da yaşanabileceğini ifade etti.

Dr. Karabacak ayrıca, sıcak havalarda dışarı çıkan hamile bayanlarda nefes darlığı görülme riskinin de fazla olduğunu ve kalp atışlarındaki artışların bebeği olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Anne adaylarının, yanlış duyumlara önem vermemesi gerektiğini bildiren Dr. Karabacak, tavsiyelerini şöyle sıraladı: “Hamileler, doktor kontrolüne devam etmeli ve hekim tavsiyesinin dışına çıkmamalı. Anne adayları her mevsim olduğu gibi bu mevsimde de beslenmelerine dikkat etmeli. Sıvı alımına özen göstermeli. Asitli içeceklerden ve doğal olmayan ürünlerden uzak durmalı. Bol ve sağlıklı su içmeli. Özellikle 10.00-17.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamalı. Güneşin zararlı ışınlarına karşı doktor tavsiyesi olan koruyucu ürünler kullanmalı.”