Dünya Klima Devi Daikin, Sanko‘dan Airfel’İ Satın Aldı

Sanko Holding şirketlerinden, Türkiye iklimlendirme sektörünün öncüsü Airfel’in Japon klima devi Daikin tarafından satın alınması için anlaşmaya varıldı.

Sanko Holding şirketlerinden, Türkiye iklimlendirme sektörünün öncüsü Airfel’in Japon klima devi Daikin tarafından satın alınması için anlaşmaya varıldı. Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Isıtma-Soğutma Grup Başkanı Sami Konukoğlu, “İklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren şirketimiz Airfel’in hisselerinin yüzde 100’ünü, Daikin Europe NV’ye satmak için anlaştık.” dedi. Daikin Europe NV Başkanı Masatsugu Minaka da “Bu satın alma Daikin’ın Türkiye pazarındaki satış ağını güçlendirecek ve EMEA pazarlarına sunduğu ürün çeşitlerini artıracaktır.” diye konuştu.

    Japon klima devi Daikin Industries Limited’in yüzde 100 iştiraki olan Daikin Europe NV ile Airfel’in anlaşması 8 Temmuz’da imzalandı. Hisse devri, Rekabet Kurumu ve gerekli diğer onaylar alındıktan sonra tamamlanacak. Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Isıtma-Soğutma Grup Başkanı Sami Konukoğlu, satışın uzun süren pazarlıkların ardından gerçekleştiğini belirtti. Konukoğlu, şu bilgileri verdi:

    “Sanko Holding olarak, dünya çapındaki markalarımızla farklı sektörlerde faaliyet gösteriyoruz. 2023 vizyonuyla oluşturduğumuz stratejik planımız çerçevesinde, istikrarlı bir büyüme hedefliyoruz. İklimlendirme sektörüne çok önem vermemize rağmen Daikin’in teklifinin, Airfel’i geleceğe taşıyacak, firmaya ve markaya büyük değer katacak bir fırsat olduğunu gördük, bu da karar sürecinde etkili oldu. Uzun pazarlıkların ardından teklifi kabul ettik. Bu satışın öncelikle Türkiye ekonomisine ardından Sanko Holding, Airfel ve Daikin’e hayırlı olmasını umuyor, başarılar diliyoruz.”

    Daikin Europe Başkanı Masatsugu Minaka ise Türkiye klima pazarının gelişme potansiyeline dikkat çekti. 2010 yılında 900 milyon euro olan Türkiye klima pazarının, 2015’te 1 milyar 700 milyon euroya ulaşacağını ve böylece Türkiye’nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’yı içeren EMEA bölgesinde en önemli pazar haline geleceğini öngördüklerini aktaran Minaka, şöyle konuştu:

    “Daikin, hızla gelişmekte olan yeni pazarlara girişini hızlandırmak ve faaliyet alanlarını geliştirmek için farklı stratejiler izliyor. Bu satın alma işlemiyle birlikte Daikin ve Airfel’in ısıtma, klima ve havalandırma pazarlarındaki birbirini tamamlayıcı nitelikteki güçlerini, yeteneklerini birleştirerek ve en üst düzeye çıkartarak Türkiye’deki faaliyetlerimizi daha da kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz. Türkiye klima pazarı Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’yı içeren EMEA bölgesinde hızla en önemli pazar haline gelecek. Türkiye, eşsiz coğrafi konumu ve ekonomik performansıyla bölgedeki önemli oyunculardan biri olacak. Türkiye iklimlendirme sektörünün güçlü markası Airfel’in bu süreçte Daikin’i daha da güçlendirmesini ve Türkiye’deki faaliyetlerini büyütmesini hedefliyoruz.”

    Daikin’in 1975 yılından beri Türk klima sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten Masatsugu Minaka, Airfel’in satın alımından sonra ısıtma, klima ve havalandırma ürünlerinin üretimine Türkiye‘de de devam edeceklerini kaydetti. Minaka, “Türk halkına ileri iklim teknolojileriyle hizmet edecek ve ihracatımızı da sürdüreceğiz. Ayrıca Daikin’in ürün gamına dâhil olan Airfel ısıtma ürünleriyle Türkiye’de daha geniş bir ürün gamına sahip olacağız. Her iki şirketin ürün yelpazesi, satış ağı ve üretim yeteneklerini birleştirerek, bayi ve tüketiciler için üstün hizmet sunmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.