Başkan Öngel: Festival İle Silifke Kültürünü Dünyaya Tanıttık

Mersin’in Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, bu yıl Akgöl Mavi Yengeç Yılı olarak kutlanan 38. Silifke Kültür Haftası‘nın, uluslararası boyutta en iyi şekilde yapıldığını söyledi.

Mersin’in Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, bu yıl Akgöl Mavi Yengeç Yılı olarak kutlanan 38. Silifke Kültür Haftası‘nın, uluslararası boyutta en iyi şekilde yapıldığını söyledi.

        Silifke kültürünü, Kültür Haftası içerisinde yurt dışından ve yurt içinden gelen yerli ve yabancı turistlere en iyi şekilde tanıttıklarını ifade eden Öngel, "Silifke kültürel açıdan önemli bir ilçedir. Bu bakımdan her yıl kültür haftamızda değişik kültürlerimizi ön plana çıkarıyoruz." dedi. Uluslararası Silifke Kültür Haftası‘nın 1974 yılından itibaren kutlanmaya başlandığını belirten Öngel, "1974 yılında Silifke Müzik ve Folklor Festivali olarak başlayan ve 1979 yılına kadar bu isimle kutlanan Silifke Festivali, 1979 yılından itibaren ise 6. Uluslararası Silifke Müzik ve Folklor Festivali olarak kutlanmaya başlamıştır. 1996 yılında ise adı Uluslar arası Silifke Kültür Haftası olmuştur. Türkiye‘de 38 yıldır aralıksız kutlanan Silifke festivalinin diğer festivallerden farkı ise ülke içerisinde kutlanan 3. büyük festival olmasıdır." dedi.

        Bu yıl ki Silifke Kültür Haftası‘nda ses ve güzellik yarışmaları, el işi sergileri, en iyi yoğurt yapma ve Silifke‘ye özgü bir yiyecek olan en iyi batırık yapma yarışmaları, sportif müsabakalar, Göksu ırmağı üzerinde rafting sporu, Yörük kültürü etkinlikleri ve daha bir çok yöresel ve sosyal etkinlikler yer aldı. Her yıl bir isim koyulan Uluslararası Silifke Kültür Haftası‘nda Silifke‘ye özgü, heybe, çilek, yoğurt, keklik, aşuk-maşuk ön plana çıkartılarak Silifke‘ye ait bu ürün ve kültürün ulusal ve uluslar arası alanda tanıtımına imkan sağlandı.

        Kültür Haftası içerisinde gençler için de önemli aktiviteler düzenlediklerini belirten Öngel, şunları dile getirdi: "Amacımız, genç yeteneklere fırsat sağlamak, güzellik yarışması, ses yarışması, resim ve şiir yarışmaları, sportif faaliyetlerde satranç, futbol, masa tenisi, basketbol ve tenis müsabakaları düzenledik. Kültür etkinliği yapan sivil toplum kuruluşlarına derneklere ücretsiz yer tahsis ediyoruz. Bu dernekler Silifke kültürünü değişik yönleriyle yemek, el işleri, dokuma ve seyirlik oyunlarla yaşatmaktadırlar. Ücretsiz halk şenliği yapılıp, halkın moral değerleri artırılıyor. Silifke ve çevrede yaşayan halk bu şenliğe çok canlı bir şekilde katılarak bütün programları izliyor. Silifke kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için yaşatılmaya çalışılıyor. Ulusal ve uluslar arası boyutta Silifke tanıtılmaya çalışılıyor. Yurt dışından katılan gruplarla kültür alışverişi yapılıyor. İç turizm olarak Türkiye içinden Silifke‘miz çok turist alıyor. Özellikle Mayıs ayı içerisinde yurt dışından ve yurt içinden Mersin ve bölgesine gelen misafirler en az bir gün festival programını izlemek amacıyla Silifke‘ye gelerek zaman ayırıyorlar."

        Silifke Belediye Başkanı Öngel, festivalin kapanış galasında sahne alan sanatçı Hadise’ye teşekkür belgesi, çiçek ve Silifke halk oyunları ekibinin giydiği yöresel kıyafet armağan etti.