Facebook'a yasak geldi - Almanya'da Facebook Partisi Yasağı

Almanya'da Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Uwe Schünemann'ın özellikle son dönemlerde tehlike oluşturmaya başlayan "Facebook partileri"nin yasaklanması önerisi ile ilgili tartışmalar devem ediyor.

Facebook'a yasak geldi - Almanya'da Facebook Partisi Yasağı
Almanya’da Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Uwe Schünemann’ın özellikle son dönemlerde tehlike oluşturmaya başlayan "Facebook partileri"nin yasaklanması önerisi ile ilgili tartışmalar devem ediyor. Siyasilerden sonra polis sendikası da yasağa karşı olduğunu açıklarken, sendika yasak yerine sosyal paylaşım sitelerinin sorumluluk almasını istedi.

Almanya’da son zamanlarda sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden organize edilen “Facebook partileri“ ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Facebook üzerinden yapılan ve binlerce kişiye ulaştırılan davetler zaman zaman tehlikeli boyutlara geliyor. Daha önce Hamburg’lu bir genç kızın 16. yaş günü kutlamak için arkadaşlarına Facebook’tan yaptığı daveti yanlışlıkla herkese göndermesi olaylı bir doğum günü yaşamasına neden olmuştu. Davetsiz bin 600 misafirin katıldığı ve genç kızın katılmadığı doğum günü partisinde olaylar çıkmış ve 11 kişi gözaltına alınmıştı.

Bu olayın akabinde Facebook üzerinde yapılan davetler ve organizelerin artması yetkilileri yeni önlemler almaya sevk ederken, Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Uwe Schünemann (CDU)‚ ‘Facebook partileri‘ yasaklanması önerisine getirdi. Konuyla ilgili “Welt am Sonntag“ gazetesine yaptığı açıklamada kamu düzeni ve güvenliği tehlikede ise zamanında önlem alınmalı diyen Schünemann, yapılan eleştiriler üzerine genel bir yasağı kastetmediğini belirterek, ancak partilerin düzenleneceği yerlerde tehlikeli bir durum olması halinde önlemler kapsamında yasaklanmalı dedi.

Bu tür Facebook davetlerinin riskli olduğunu savunan Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann (CSU) ise parti katılımcılarının çoğunlukla etrafa zarar vermek olduğunu belirterek, bu masum doğum günü partisi kitlesel bir güvenlik sorunu doğurabileceğini ifade etti.

Genel bir yasağa karşı olduğunu ve mevcut yasaların önlem için yeterli olduğunu belirten Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jaeger (SPD) yasakla bir yere varılamayacağını savundu. Örnek olarak, bazı aşırıların zaman zaman çıkardığı olaylardan dolayı Almanya‘da hiç kimsenin futbol maçlarını yasaklamayı düşünmediğini gösteren Jaeger, polisin de Facebook‘u kullanarak bu tür kitlesel partileri kimlerin düzenlediğini bilebileceğini söyledi.

Genel bir yasağa gerek olmadığına vurgu yapan Sosyal Demokrat Parti meclis grubu sözcüsü Dieter Wiefelspütz ise münferit olaylar nedeniyle böyle bir düzenlemenin yapılamayacağını ifade etti. Yasağa sıcak bakmayan Hristiyan Demokrat Parti‘nin Federal Meclis temsilcileri Meclis İçişleri Komisyonu‘nun başkanı Wolfgang Bosbach da Almanya genelinde böyle bir düzenlemeye gerek olmadığını savundu.

Genel yasağa karşı çıkanlardan biri de Aşağı Saksonya Polis Sendikası (GdP) Başkanı Dietmar Schilff. Schilff yasak yerine sosyal paylaşım sitelerinin işletmecilerinin sorumluluk almasını istedi.

Facebook'a yasak geldi - Almanya'da Facebook Partisi Yasağı