Erdoğan kabineyi Köşk'e sunacak

Cumhurbaşkanı Gül tarafından 61. hükümeti kurmakla görevi verilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabine listesini bugün Çankaya Köşkü'ne sunacak.

Erdoğan kabineyi Köşk'e sunacak
Erdoğan bugün saat 12.00’de Köşk’e çıkarak yeni kabine listesini Gül’e sunacak. Erdoğan’ın kabine listesinin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından da yeni bakanları açıklaması bekleniyor. Ak Parti grubunda bakanlık bekleyen milletvekillerinin nefeslerini tutarak beklediği listede 25 bakan yer alacak.

Seçimden önce Meclis’ten alınmış yetki çerçevesinde çıkarılan KHK(Kanun Hükmünde Kararname)’lerle bakanlıkların sayısı ve yapısı değiştirilmiş, bakanlık sayısı 24’e indirilmişti. Önceki gün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanan tek bir KHK ile de sayı 25’e çıkarıldı.

Yeni kabine belli oluyor

Başbakan Erdoğan yeni kabinesini bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunacak.

Türkiye'nin yemin krizine kilitlendiği bir ortamda, yüzde 50 oyla iktidarını sürdüren AK Parti'nin kuracağı hükümette görev yapacak bakanlar bugün belli oluyor.

Başbakan Erdoğan, yeni kabine listesini Cumburbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunacak.

Gül, Erdoğan'ı saat 12.00'de kabul ederken, Başbakan da yeni bakanlarını saat 13.00'te düzenleyeceği basın toplantısında açıklayacak.

Başbakan Erdoğan, seçimlerden 4 gün yeni bakanlar kurulu yapısını açıklamıştı. Buna göre, 27 olan sayı 25’e düşürülmüş; 8 devlet bakanlığı kaldırılarak 6 yeni bakanlık kurulmuştu. Ayrıca, her bakan ile müsteşar arasına özel sektörden de gelebilecek bakan yardımcıları atanmasına karar verilmişti.

Öte yandan, yeni kabine açıklanmadan bir gün önce bakanlık sayısı bir artırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan kanun hükmünde kararnameye göre, Çevre ve Orman Bakanlığı yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı kuruldu.

AK PARTİ MYK'SI TOPLANDI
Bu arada bugün Köşk'e çıkacak olan Başbakan Erdoğan, dün partisinin MYK'sını saat 19.40'ta topladı.

AK Parti Genel Merkezi'nde yaklaşık 3 saat süren toplantıda, yeni bakanlar kurulu listesine son şeklinin verildiği kaydedildi.

Başbakan Erdoğan'ın yeni kabineyi yarın cumhurbaşkanının onayına sunması beklenirken kabineye yeni bir bakanlık daha eklendi. Yeni düzenlemeye göre Çevre ve Orman Bakanlığı kaldırılarak yerine "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı" ile "Orman ve Su İşleri Bakanlığı" kuruldu.

Başbakan Erdoğan 12 haziran seçimlerinden önce yaptığı basın toplantısında kanun hükmünde kararname ile yeni kurulan bakanlıkları böyle açıkladı. 4 başbakan yardımcısı ve 20 icracı bakandan oluşan 25 kişilik kabineye şimdi bir bakanlık daha eklendi.
Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre Çevre ve Orman Bakanlığı kaldırılarak yerine "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı" ile "Orman ve Su İşleri Bakanlığı" kuruldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerleşmeye, çevreye ve yapılaşmaya ilişkin konularda görev yapacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise, ormanların ve tabiatın korunması, geliştirilmesi, çölleşme ve erozyonla mücadele konuları ile su kaynaklarının korunmasına ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına dair politikalar oluşturmakla görevlendirildi.
Bu arada başbakan Erdoğan'ın yeni bakanlar kurulu listesini çarşamba günü Çankaya köşküne çıkartarak cumhurbaşkanın Abdullah Gül'ün onayına sunması bekleniyor.

Yemin tartışmaları devam ederken gözler bir yandan da yeni hükümette.

Başbakan Erdoğan yeni hükümette hangi bakanların yer alacağına dair listeyi bugün saat 12.00'de Cumhurbaşkanı Gül'ün onayına sunacak.

61. Hükümet'in açıklanmasına kısa bir süre kala, kulislerde en çok konuşulan konu ustalık kabinesinin nasıl şekilleneceği yönünde.

Mevcut bakanlardan hangileri kalacak, kimler başbakan yardımcısı olacak, hangi yeni isimler kabinede yer alacak?

Başbakan, günlerdir yaptığı toplantılar sonucu listeye son şeklini verdi. Ve ustalık döneminde kimlerin bakan olarak görev yapacağı netleşti. Ancak bu konuda son söz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün olacak.

Önce, Başbakan Erdoğan 61'inci hükümetin listesini Cumhurbaşkanı'nın onayına sunacak. Cumhurbaşkanı'nın listeyi onaylaması halinde, yeni bakanlar kurulunu Başbakan Erdoğan saat 13.00'te basına açıklayacak.

Yeni Kabine 26 İsimden Oluşacak
Öte yandan, Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı'nın ikiye ayrılması kararlaştırıldı. Buna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı adıyla iki yeni bakanlık kuruluyor.

Böylelikle yeni kabine Başbakan'la birlikte 4'ü Başbakan Yardımcısı 21'i bakan olmak üzere toplam 26 isimden oluşacak.

AK Parti'de yeni kabine heyecanı doruğa ulaştı. Kulislere göre, kabine bir-iki isim dışında tamamen şekillendi.

AK Parti'de yeni kabine heyecanı doruğa ulaştı. Başbakan Erdoğan'ın bugün TBMM Başkanlık seçimi ardından yeni bakanlar kurulunu açıklayabileceği beklentisi hakim. AK Parti kulislerine göre, kabine bir-iki isim dışında tamamen şekillendi.

Bakanlar ve Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü yetkilileri Erdoğan'ın yeni Kabine'yi sunmak için Çankaya Köşkü'ne ne zaman çıkacağının kesinleşmediğini belirtirken bugün akşam saatlerinde Erdoğan'ın kameraların karşısına geçip yeni ekibini açıklayabileceği belirtiliyor Meclis başkanlık seçi,mi geç saatlere sarkarsa kabine yarın açıklanacak.

GRUBA 3+2 TAKVİYE

AK Parti Meclis Grubu'nun yeni dönem yöneticileri bugün seçiliyor. 5 Grup Başkanvekili'nin 3'ü göreve devam edcej 2'si ise ikinci kez milletvekili olan genç hukukçulardan seçilecek. Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş ve Ayşenur Bahçekapılı bu dönemnde de koltuğunu koruyacak. Bekir Bozdağ ve Suat Kılıç'ın bakan olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Genç Grup Başkanvekillerinden birinin Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın olacağı kaydediliyor.

Başbakan Erdoğan’dan yeni kabineye ince ayar

Başbakan Erdoğan, kabineyi Cumhurbaşkanı’na sunmadan önce ince ayar yaptı. Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı ‘Çevre ve Şehircilik’ ile ‘Orman ve Su’ olarak ikiye bölündü.

Hüseyin Özay / ANKARA

12 Haziran’da yapılan milletvekili seçimleri öncesinde kamuoyuna açıklanan kabine reformuna çevre ayarı yapıldı. Reform kapsamında ‘Çevre ve Orman Bakanlığı’ ile ‘Bayındırlık Bakanlığı birleştirilerek, ‘Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’ oluşturulmuştu. Hükümet, bakanlığın iş yükünün ağır olacağı gerekçesiyle, bakanlığın ikiye bölünmesini kararlaştırdı. Yetki kanunu çerçevesinde dünkü Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanan iki kararname ile bakanlık ikiye bölündü. Yayınlanan kararnameyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su Bakanlığı kuruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerdeki yapılaşmalara, Orman ve Su Bakanlığı ise içme ve sulama projelerine ağırlık verecek.

6 yeni bakanlık geliyor

Kabinede son yapılan değişikliklerle birlikte, 6 yeni icracı bakanlık kurulması kesinleşti. Yeni kurulan bakanlıklar ise şöyle: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Orman ve Su Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı.” Söz konusu bakanlıkların dışında bazı ekonomi bakanlıklarının da faaliyet alanları ve isimleri değişti. Bu bakanlıkların başında ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı geliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ‘Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ olarak hizmet verecek. Yine yapılan değişiklik ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da, yeni dönemde ‘Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ ismiyle faaliyet gösterecek.

İcracı bakanlık 21’e çıktı

Başbakan Erdoğan tarafından seçimler öncesinde açıklanan kabine reformunda, 20 icracı bakanlık, 4 başbakan yardımcılığı olması öngörülmüştü. Son yapılan düzenleme ile birlikte icracı bakanlık sayısı 21’e çıktı. Ayrıca daha önce yayınlanan kararnamede, başbakan yardımcılığı sayısı 5 olarak belirlendi. Ancak başbakan yardımcılığı koltuklarının sadece 4’üne atama yapılması bekleniyor. Bir koltuk ise yedekte tutulacak.

Erdoğan kabineyi Köşk'e sunacak

KALKINMA BAKANLIĞI KURULDU

Yeni kurulan bakanlıklar

EKONOMİ BAKANLIĞI: İhracat, ithalat, AB, teşvik, serbest bölgeler.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI: Gümrükler, iç ticaret, risk yönetimi, tüketici, esnaf, kooperatifçilik.

KALKINMA BAKANLIĞI: Yıllık programlar, ekonomik modeller, bölgesel gelişme, dış ekonomi, yatırım müdürlükleri.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKA BAKANLIĞI: Aile, çocuk, kadın, özürlü, sosyal yardımlar genel müdürlüğü.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI: Çevre müdürlüklerinden oluşacak.

ORMAN VE SU BAKANLIĞI: Çevre ve Orman Bakanlığı’ndaki su ve orman genel müdürlüğü birimlerinden oluşacak.