Çan İlçe Milli Eğitim’Den Dört Ab Projesi Daha

Çanakkale’nin Çan ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM) bünyesinde iki yıl önce kurulan Avrupa Birliği (AB) projeleri için kurulan Çan Projeler Koordinasyon Ekibi’nin bu yıl için de hazırladığı projelerden dördü desteklenmeye değer bulundu.

Çan MEM’de 14 Temmuz 2009’da kurulan Çan Projeler Koordinasyon Ekibi’nin Avrupa Komisyonu’nun 2001 Teklif Çağrısı dönemi için hazırladığı dört projesinin bütçesinin 115 bin 170 avro (265 bin TL) olduğu bildirildi. Hazırladıkları dört projelerinin daha AB tarafından destelenecek olması nedeniyle Projeler Koordinasyon Ekibi Sorumlusu İngilizce Öğretmeni Seda Güven ile birlikte Kaymakam Hasan Gözen’i ziyaret eden Çan İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, yeni projeler hakkında basına bilgi verdi.

Kaymakam Hasan Gözen ziyarette yaptığı açıklamada, Çan Projeler Koordinasyon Ekibi’nin 2009 yılında kurulduğunu belirterek, “Amaç, Proje ekibini oluşturarak proje yapma kültürünün derinleşmesi, tecrübe birikiminin oluşması, AB sürecindeki bu tür teklif çağrılarının en iyi şekilde değerlendirilerek milletimizin, toplumumuzun hizmetine sunmaktır. Zaten yapılan projelerde de ilçemiz Çanakkale genelinde öncü olan ilçelerden birisidir. Başta Milli Eğitim Müdürümüze, proje ekibimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan da, proje çalışmalarına öncülük eden Kaymam Gözen’e teşekkür ederek, “Müdürlüğümüz bünyesinde Çan AB Projeler Koordinasyon Merkezince hazırlanan Çalışma Grupları ev sahipliği başvurumuz 25 bin 200 avro bütçeyle Türkiye’de ilk 22 proje arasına girmiş ve onaylanmıştır. “İnce Anadolu Sanatı: Türk Oyası” adlı projemiz 19-25 Marrt2012 tarihleri arasında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden müdürlüğümüzce belirlenecek 20 katılımcı ile gerçekleşecektir. Proje süresince müdürlüğümüz katılımcılara Türk oyası yapma sanatını öğretecek ve kültürel zenginlik tanıtımı yapacaktır” dedi.

Özkan, “Öğrenme Ortaklığı” kapsamında Almanya Koordinatörlüğü’nde Çan MEM’in ortak olduğu “Yetişkin Eğitimine Değer Katma” projesinin 16 bin 500 avro bütçe ile iki yıl süreli olarak İngiltere’den Yale Koleji, Romanya’dan Piteşti Üniversitesi ile Litvanya, İzlanda ve Avusturya Eğitim Merkezleri ile birlikte çalışacağını kaydederek, “Projenin amacı Avrupa perspektifinde, yetişkin eğitiminde değerlerin nasıl öğretilebileceğini, global dünya değişiminde hangi değerlere ihtiyaç duyulduğunu inceleyecektir. Proje ilk toplantısının Ekim ayında Avusturya’da gerçekleşmesi planlanmaktadır. Müdürlüğümüzce Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına hazırlanan iki Bölgesel Ortaklık başvurumuz da kabul edilmiştir. Projelerden ilki 25-28 Ekim 2010 tarihinde Çalışma Ziyareti’nde ağırlamış olduğumuz eğitimci Vesa Tonder’in 14-18 Şubat 2011 tarihleri arasında Hazırlık Ziyareti kapsamında Çan’a gelip Proje Koordinasyon Ekip görevlisi Seda Güven ile proje yazımı gerçekleşmiştir. 42 bin 750 avro bütçeli “Kalevala’dan Truva’ya Yenilikler ve Kültür” adlı proje kapsamında dört toplantı ve iki işbaşı izleme programı gerçekleşecektir. Finlandiya ile Türkiye arasında iyi uygulama paylaşımları yapılacaktır. Proje birbirinden tamamen farklı iki toplum olan Finlandiya ve Türkiye arasında pedagojik gelişme çalışması ve bölgesel kalkınma üzerine bir Avrupa işbirliğinin başlangıç noktası olacaktır. Bu işbirliğinin amacı, öğretmenlerin pedagojik becerilerini Bilişim Teknolojileri becerilerini ve modern teknoloji kullanımını iyileştirme sürecini başlatmak ve fikirlerin değişimidir. Aynı zamanda yabancı dil öğretimi ve özel ilgi ve yardıma ihtiyacı olan öğrencilerin eğitiminde pedagojik gelişme çalışması yapmaktır” diye konuştu.

Özkan, proje ilk toplantısı 5 Eylül 2011 tarihinde Finlandiya’nın Imatra şehrinde yapılacağını da ifade ederek, “Projenin yerel ortakları Çan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özer İlköğretim Okulu’dur. Yine Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına hazırlanan ikinci Bölgesel Ortaklık Projesi’nde Litvanya ile ortak olduk. Development of managerial competence tackling the problems of non-attendance at school(Okula Devam Etmeme Problemini Ele Almada Yönetimsel Yeterliliği Geliştirme) isimli proje 30 bin 720 avro bütçeli olup, okula gelmeyi geliştirecek yeni olanaklar ve yöntemleri Lituanya ve Türkiye arasındaki işbirliği esaslarıyla araştıracak, yetkilileri ve okul yöneticilerini, okula gelmeme sorunu ve çözümü üzerine daha büyük ilgi göstermeye cesaretlendirecektir. Gerçekleştirilecek analiz ile, düzensiz okula gelme ya da eğitim sisteminin dışında kalmanın temel sebeplerinin altını çizecek ve bir öğrenci katılımı kaydı modeli oluşturulup okula gelmemenin önlenmesi sağlanacak ve öneriler sunulacaktır. Proje yerel ortakları, Çan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile Çan Lisesi’dir. Çan Sağlık Meslek Lisesi İngilizce Öğretmeni Nursel Özen’in koordinatörlüğünü yaptığı iki adet Leonardo Hareketlilik projesi yedek listesinde kabul görmüştür. Projelerden ilki "Hemşire Adaylarının AB’deki Paramedik Çalışmaları Öğrenerek Profesyonel Becerilerinin Gelişmesi’ isimli IVT türünde olup Çan Sevim Bodur Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin staj deneyimi yapmasını amaçlamaktadır. Çan Özkur Zihinsel Engelliler Bakım Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Yaptırma ve Koruma Derneği adına hazırlanan VETPRO türündeki "Zihinsel Engelli Bireylere Eğitiminde Toplumsal Uyum Becerileri Kazandırma" adlı projede İlçemiz Kaymakamlığı ve müdürlüğümüz de ortak olarak yer almaktadır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA