Bdp Diyarbakır'da bekleyeceğiz

Diyarbakır'da toplanan BDP Grubun'dan AKP'nin tehdidine tehditle yanıt geldi.

Bdp Diyarbakır'da bekleyeceğiz
BDP grup toplantısında konuşan Selahattin Demirtaş, ‘’Biz kararımızı verdik. Kürt halkı kararını verdi. Ya onurlu bir yaşam, ya hiç. Karar verme sırası AKP ve şahsındaki devlettedir. Biz Diyarbakır’da, bölgede bekliyor olacağız” dedi.

Meclis’i boykot eden BDP, grup toplantısını Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki Cegerxwin Kültür Merkezi’nde halka açık olarak yaptı.

Terör örgütü PKK’nin yayın organı Roj TV’den de canlı yayımlanan toplantı öncesi 380 kişilik salon hınca hınç doldu. BDP’nin grup toplantısına cezaevinde tutuklu bulunan milletvekilleri dışındaki bütün milletvekilleri katıldı.

Milletvekilliği YSK tarafından düşürülen Hatip Dicle ve 5 KCK tutuklusu milletvekili için ön sırada isimlerinin yazıldığı boş koltuklar ayrıldı. BDP’nin grup toplantısı Bismil ilçesinde YSK protestoları sırasında ölen 17 yaşındaki lise öğrencisi Halil İbrahim Oruç’a adandı.

Alkışlar ve sevgi gösterileriyle konuşmasına başlayan Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürtçe “BDP Grup Toplantısı Amed” yazılı pankartın altında yaptığı açıklamalarla çok sert mesajlar verdi. Seçim sonuçlarını değerlendiren Demirtaş, “AKP’nin polisine, medyasına, makarnasına, devlete ait ne varsa zafer elde ettik. Sadece bir seçim zaferi değildir, ideolojik açıdan artık tartışmasız bir şekilde devlet Kürtlere yenilmiştir. Bu seçim sonucu bunu ifade etmektedir. ‘Kürt yoktur’ devlet anlayışının iflasının resmi sonucudur. Biz devlet ve AKP’den güçlü olduğumuz için değil daha haklı olduğumuz için kazanıyoruz” dedi.

Demirtaş, AKP’nin MHP ile yeni bir anayasa girişimlerine dikkat çekerek, “Başbakan’ın yeni anayasa ile kastettiği Başkanlık sistemi ile ilgili değişikliktir. Bizleri MHP ile tehdit ederek ‘Yeni anayasayı onlarla yaparız’ diyerek duruşumuzu zerre kadar esnetemezler” dedi.

Yeni anayasanın da mücadele ile geleceğini ifade eden Demirtaş, “Başbakan’ın yeni anayasa, özgürlükçü anayasa yapma niyeti varsa biz zihniyet olarak pratik olarak da buna açık olacağız. Fakat bizi böyle elimize bir kalıp buzla güneşin altında bekletmeyi düşünüyorsa buna da gelmeyeceğiz” dedi.

‘Ya onurlu bir yaşam ya hiç’

Halkı ve siyaseti alternatifsiz bırakmayacaklarını dile getiren Demirtaş, “Mayınlı tarlada yürüyoruz. Kaçımızı götürecek bilmiyoruz. Onurlu Kürt istiyorsa, biz de sizin köleniz değiliz. Bizim açımızdan kriz yemin krizi değildir. Mesela sadece Hatip Dicle ve tutuklu milletvekili de değil. Bir halkın umudu, beklentisi demokratik siyasete verdiği gücün ortadan kaldırılmasına karşı direniş meselesidir. Biz kararımızı verdik. Kürt halkı kararını verdi. Ya onurlu bir yaşam, ya hiç. Karar verme sırası AKP ve şahsındaki devlettedir. Biz Diyarbakır’da, bölgede bekliyor olacağız. Eğer devlet kararını demokratik siyasetten verirse hazırız. Bu paradigmasını değiştirerek imza atacaksa buna hazırız. Öbür türlüsü direnişin destanını bir kez daha yazmaktır, biz ona da hazırız” dedi.

Meclis’i boykot eden BDP, grup toplantısını Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki Cegerxwin Kültür Merkezi’nde halka açık olarak yaptı. Milletvekilliği YSK tarafından düşürülen Hatip Dicle ve 5 KCK tutuklusu milletvekili için ön sırada isimlerinin yazıldığı boş koltuklar ayrıldı.