Tbmm‘de Yemin Krizi

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yemin etmeyen CHP‘li milletvekillerine ‘İnadı, bırakın‘ çağrısı yarak, "Bunu da yapmazlarsa herhalde 15 Temmuz tarihi son tarih olur. Başkanlık Divanı bu konuyu değerlendirip karma komisyona gönderirse herhalde iş işten geçmiş olur" dedi.

Elitaş, TBMM‘de gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Ara seçime gidilebileceğine yönelik tartışmaların hatırlatılması üzerine Elitaş, Meclis İçtüzüğü ve Anayasa‘da ara seçimle ilgili şartların yer aldığını belirterek, TBMM‘deki sandalye sayısının eğer yüzde 5 oranında boşalırsa, Başkanlığın Genel Kurula sunuşu ile birlikte 3 ay içinde seçim yapılabileceğini söyledi. Anayasa‘nın 84. ve İçtüzüğün 138. maddesine göre ‘bir ay içinde 5 birleşimde parlamentoya gelmeyen milletvekillerinin, milletvekilliğinin

düşürülmesi‘ ile ilgili hüküm olduğunu belirten Elitaş, ancak bu durumdaki milletvekillerinin karma komisyonda ve Genel Kurulda savunma haklarının olduğunu belirtti. Elitaş, "Eğer CHP‘nin, ‘Biz 4 yıl daha parlamentoya gelmeyeceğiz‘ diye direnç gösterirse, açıkçası CHP‘ye oy vermiş 11 milyon seçmene yapılan haksızlığa ‘dur‘ demek için, herhalde Meclis Başkanlığı da bu konuyla ilgili değerlendirme yapar" dedi. Parlamentoda oturup da yemin etmemiş milletvekillerinin içtihat gereği ‘gelmemiş‘ sayıldığını ifade

eden Elitaş, "Bir ay içinde 5 birleşim gelmezlerse yok sayılacaklarından, Meclis Başkanlık Divanı‘nın doğrudan doğruya Anayasa ve Adalet Komisyonu‘ndan oluyan Karma Komisyona bilgi vermesi gerekir" dedi.

"15 TEMMUZ YEMİN İÇİN SON GÜN"

Cumhuriyeti kurduğunu iddia eden partinin bugün TBMM‘ye boykot ettiğini dile getiren Elitaş, dün CHP‘li milletvekillerinin ikinci kez ‘yok‘ sayıldığını, bugün de UNIFIL‘deki Türk askerinin görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkerenin görüşülmesinde bunun üçe çıkacağını söyledi. Elitaş, "Arkasından RTÜK Başkanının gizli oyla seçimi var. O da dört olur. Sonra hükümet programı var. O da güven oylaması olduğu için beş olur. İnatla bu bir noktaya ulaşılamaz. Çünkü biz parlamentoya gelmemeleri için uğraş

vermiyoruz, ana muhalefet partisinin halktan aldığı yetkiyi halk adına kullanmasını istiyoruz. Çağrı yapıyorum, ‘gelin, direnmeyi bırakın, inadı bırakın. Önünüzde fırsat var, yemininizi edin ve görevinize başlayın‘ diyoruz. Ama bunu da yapmazlarsa herhalde 15 Temmuz tarihi son tarih olur. 1 Ekim tarihinde eğer parlamento açılırsa ve o gün itibariyle Başkanlık Divanı bu konuyu değerlendirip Karma Komisyona gönderirse herhalde iş işten geçmiş olur" diye konuştu.

"ONLAR MİSAFİR"

CHP‘li milletvekillerinin yemin etmeden Genel Kurul toplantılarına katılmalarıyla ilgili olarak da Elitaş, "Onlar misafir olarak oradalar. Dinleyici localarındaki vatandaşla, Genel Kurul‘da oturan, el kaldırma hakkı, söz hakkı olmayan, oylama isteyemeyen, itiraz hakkı olmayan, karar yeter sayısı isteyemeyen milletvekillerinin Ankara il başkanından ne farkı var?" diye konuştu.

CHP‘nin bu tutumundan vazgeçmemesi durumunda ara seçime gidilip gidilmeyeceğinin sorulması üzerine Elitaş, "Bunu söylemenin şu anda mümkün olmadığını söyledi. Elitaş, CHP bu şekilde direnirlerse, millet iradesine saygılarından dolayı milletvekilliğinin düşürülmesi uygulamasını değerlendirebileceklerini de kaydetti. Elitaş, CHP‘nin çözüm için TBMM Başkanı Cemil Çiçek‘i işaret ettiğinin hatırlatılması üzerine Elitaş, "Çözüm inadı bırakmaktadır, çözüm CHP‘nin genel başkanındadır, çözüm CHP MYK‘sında, çözüm

CHP‘nin Parti Meclisi‘nde, çözüm CHP‘nin delegelerinde. Yani onları bu konuda CHP Genel Başkanına ısrar etmeli ve bu inatlarından vazgeçmelerini tavsiye etmelidirler" dedi.

İktidar olarak meclisi çalıştırdıklarını ve yemin etmeleri için fırsat sunduklarını belirten Elitaş, "TBMM, 61. Hükümeti onaylayıp karar verecek. Ama var olup da varlıklarından haberdar olmayan sanal bir muhalefet partisi ile karşı karşıyayız. Sanal alemden gerçek aleme gelmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Elitaş, TBMM kulesinde gazetecilerin aynı yöndeki soruları üzerine de, "Hukuki olarak milletvekili olabilirler. Ancak yemin etmedikleri için sanal milletvekilleridir" dedi.

Kaynak: İHA