Davutoğlu-El Nahyan Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İnsani yardımlar konusunda gerçekten atılması gereken adımlar var.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya Özel Temsilcisi Abdel El Khatip, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed El Nahyan ve Libya Ulusal Geçici Konsey Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril ile görüştükten sonra, BAE Dışişleri Bakanı El Nahyan ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Libya Temas Grubu‘nun önemli bir oluşum olduğunu gösterdiğini ifade eden Davutoğlu, grubun sivilleri koruma amacıyla oluşturulduğunu belirtti. Davutoğlu, "Bugün bir araya gelerek İstanbul‘daki toplantıyı ve alacağımız yeni kararları gözden geçirdik. Bu toplantımıza eş başkan olarak bizim yanımızda Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Abdel El Khatip ve Libya Ulusal Geçici Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril de katıldı. Burada son gelişmeleri değerlendirdik. Libya Temas Grubu olarak

alacağımız kararları ve ajandayı gözden geçirdik" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Bingazi‘yi ziyaretinde alandaki durumu da görme imkanı bulduğunu ifade ederek, "Önümüzde Libya açısından atılacak çok ciddi adımlar var. Her şeyden önce Libya‘da akan kanın durması, sivil kayıpların artık olmayacağı bir geçiş sürecinin yaşanması için sivillerin korunmasına yönelik sürdürülen NATO harekatı yanında, siyasal çözümle ilgili de adımlar atılması büyük önem taşıyor" dedi.

Libya‘da siyasal çözüm noktasında bir mutabakat sağlanmasını umduklarını belirten Davutoğlu, "İnsani yardımlar konusunda gerçekten atılması gereken adımlar var. Ulusal Geçiş Konseyi‘nin çok ciddi finansal sorunları var. Biz bunları da göz önüne alarak, Libya Temas Grubu‘nda özellikle Ramazan ayının da yaklaşmasını göz önünde bulundurarak, yardımların koordinasyonu konusunda bazı adımlar atmayı planlıyoruz. Bunları gözden geçireceğiz. Bu mekanizmanın nasıl olabileceği konusunda çalışmalar yapacağız. Ümit

ederiz ki, inşallah Ramazan ayına kadar bir siyasal çözüm yolu konusunda ciddi bir aşama, bir gelişme sağlanır. Dost ve kardeş Libya‘nın geleceğine Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye olarak, bizler yine dost ve kardeş ülkeler olarak büyük önem atfediyoruz" diye konuştu.

Davuoğlu, Temmuz ayının kritik olduğunu kaydederek, çalışmaları Şeyh Abdullah ile birlikte ele almaya devam edeceklerini söyledi.

El Nahyan, Libya‘da yaşananların kendilerini rahatsız ettiğini belirtti. Libya halkını bu durumdan kurtarmak istediklerini belirten El Nahyan, "Üzülerek belirteyim ki bunun sebebi Muammer Kaddafi‘dir. Sadece Libyalıların kanlarının akmasına sebep olmadı, aynı zamanda siyasi çözümün engellenmesine de sebep oldu" dedi.

İstanbul toplantısından önceki görüşmenin çok önemli bir aşama olduğunu kaydeden El Nahyan, "Libya halkının kurtarılması ve desteklenmesine karşı açık ve net bir mesaj olmalı. Aynı zamanda Muammer Kaddafi‘ye yönelik açık bir mesaj olmalı. Eğer iddia edildiği gibi bir ülkenin lideri ise, o zaman şunu göstersin. Gerçekten Libya için fedakarlıkta bulunacağını göstersin. Fakat üzülerek belirtmeliyim ki, hali hazırda Libyalıları feda etmektedir. Önümüzdeki en büyük zorluk budur" diye konuştu.

Kaynak: İHA