Başbakan Erdoğan‘dan Önemli Açıklamalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP‘nin yemin etmemesi ancak Genel Kurul‘a katılmasıyla ilgili olarak, "Şu anda parlamento çalışıyor ve burada yemin edilmediği sürece devamsızlık söz konusudur" dedi.

Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanlığı‘na Cemil Çiçek‘in seçilmesinin ardından meclis kulisinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Çiçek‘in seçilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan Erdoğan, "Hayırlı oldu ve planladığımız gibi salt çoğunluk ile grubumuzun 322 oy vermesi suretiyle üçüncü turda böylece Ankara Milletvekilimiz Cemil Çiçek Bey TBMM Başkanlığı‘na seçilmiş oldu. İnanıyorum ki, ülkemizin ve parlamentonun yakın siyasi tarihini gayet iyi bilen, hukuki nosyonu itibariyle güçlü bir

karizmaya sahip olan Cemil Bey, parlamentonun bu sıkıntılı döneminde de başarılı bir performans ortaya koyacaktır. Gerek partimizin yönetiminde, gerek hükümetimizdeki sözcülüğü itibariyle zaten ülkemizin ve uluslararası siyaset camiasının yakından tanıdığı, bildiği bir isim olarak da bu makama yakışan biri sim olacaktır. Ben kendisine Allah‘tan başarılar diliyorum. Ailesine mutluluklar diliyorum" diye konuştu.

Çiçek‘in başkan seçilmesinin ardından yaptığı konuşmasındaki mesajlarıyla ilgili bir soru üzerine de Erdoğan, "Gayet güzel, hep arzu edilen mesajlar. Temenni ederim ki sıkılı eller olmaz. Eğer sıkılı olursa yumruk oluyor. Eğer eller açık olursa tokalaşmaya yönelik oluyor, o da barışa uzanan el oluyor. Temennimiz budur" dedi.

Bir gazetecinin ‘Sizin gündeminiz‘ şeklindeki sözleri üzerine ise Erdoğan, "Bizim gündemimiz bu ülkeye, insanımıza hizmet. Ülkemizi gerçekten mutlu insanlar topluluğu haline getirmektir. Hedefimizi zaten açıklamıştık. O da 2023 istikrar sürsün, Türkiye büyüsün. Durmak yok yola devam" dedi.

"CHP‘YE KİNİMİZ, NEFRETİMİZ YOK"

CHP‘nin boykotu devam ederse yeni anayasa çalışmalarının riske gireceğine yönelik iddiaların sorulması üzerine ise Başbakan Erdoğan, "Burada biz eğer şu anda imzayı atmış olan MHP ile de bir konsensüs oluşturabilirsek burada bir ortak akıl oluşturabilirsek Anayasa çalışmaları noktasında verdiğimiz sözü yerine getirebiliriz. Nedir bu ortak akıl? Bütün sivil toplum kuruluşlarıyla otururuz, konuşuruz, çalışmaları yaparız ve ülkemize hizmet noktasında kapıyı ciddi manada açmış oluruz. CHP‘nin anamuhalefet

olması hasebiyle bu çalışmaların içinde olması en büyük arzumuzdur. Demokratik parlamenter sisteme güç katması açısından da önemlidir. Ama şimdiye kadar takındıkları tavır yanlış bir tavırdır. Yani parlamento hukukunu bilmemenin çok acı bir örneğidir bu. Ve doğal seyri içinde üzerlerine düşenleri yerine getirmeleri gerekir. Eğer bu görev yerine getirilirse zaten problem kalmayacak. Bizim önyargılarımız yok. Tam aksine milletimize hizmet bizim önceliğimizdir. Bunun dışında da kimseye kinimiz, nefretimiz söz

konusu değildir" dedi.

"CHP‘DE DEVAMSIZLIK SÖZ KONUSUDUR"

Başbakan, "Bunu sizler de hukukçularla görüşmeniz lazım. Şu anda parlamento çalışıyor ve burada yemin edilmediği sürece devamsızlık söz konusudur. Buraya gelip katılmak, yasama çalışmalarına katılmak anlamına gelmez. Bugün önemli bir yasama çalışmasıydı ve bu yasama çalışmasında yok listesine girmişlerdir" dedi.

Bu konuda Ekim ayında bir adım atıp atılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, "Ekimi niye bekliyorsunuz, daha Temmuzdayız" karşılığını verdi.

Erdoğan, CHP‘ye yönelik ‘Tükürdüklerini yalayacaklar‘ açıklamasına gelen tepkilerin sorulması üzerine de, "Diyebilirler, herkesin sözü kendinedir. Ben bir gerçeği söylüyorum. Siyasetçi ağzından çıkanı iyi değerlendirecek. Ben iyi değerlendiriyorum ve bunun da nereye gideceğini çok iyi biliyorum. Çünkü siz kalkar da ‘arkadaşlarımız yemin etmedikçe biz yemin etmeyeceğiz‘ derseniz kendinizi kilitlersiniz. Şimdi diyorum ki bunu böyle dediniz, yarın eğer siz yemin etmek durumunda kalırsanız bu tabloda bunu

nasıl izah edeceksiniz? Olay bu, bu nedir tükürdüğünü yalamaktır işte" değerlendirmesini yaptı.

OKTAY EKŞİ‘YE TEŞEKKÜR

TBMM‘nin geçici başkanlığını yapan CHP‘li Oktay Ekşi‘nin tavrına yönelik bir soruya da Erdoğan, "Bugünkü tavrı tam manasıyla olması gereken tavırdır. Sayın Ekşi bugün olması gerekenleri harfiyen uygulamıştır, bundan dolayı da teşekkür ederim" dedi.

Kaynak: İHA