Yüzlerce Kişi Mereto’Ya Tırmandı

Bu yıl 3.‘sü düzenlenen Sason Mereto Dağı tırmanışına yaklaşık bin kişi katıldı.

Yüzlerce Kişi Mereto’Ya Tırmandı
Bu yıl 3.‘sü düzenlenen Sason Mereto Dağı tırmanışına yaklaşık bin kişi katıldı.

Sason Belediyesi ile Sason Kaymakamlığı tarafından organize edilen ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen etkinlik, sıcak havaya rağmen büyük ilgi vardı. Sabahın erken saatlerinde ilçe merkezinden araçlarla başlayan tırmanış daha sonra yaya olarak sürdü. Mereto Dağı’nda yapılan kahvaltının ardından Purşeng Yaylası etkinlikleri düzenlendi.

Tırmanışa AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Sason Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Sason Belediye Başkanı Muzaffer Arslan, Hasankeyf Belediye Başkanı A.Vahap Kusen, Sason Milli Eğitim Müdürü M. Alaattin Çetin, Sivil Toplum Kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Purşeng Yaylası‘ndan 1 saat süren tırmanışa 2. kez katılan Milletvekili Ziver Özdemir, “Sason coğrafyamızın tüm güzelliklerini barındıran bir ilçemiz. Belki ulaşımı çok sıkıntılı olmasından dolayı çok tanınmayan bir ilçemiz. Ama Sason bütün güzellikleriyle hem tarihiyle, hem kültürüyle, hem coğrafyasıyla, iklim güzelliğiyle, Türkiye’de ender bulunacak bir bölge. Hem serinliği hem de Mereto’nun ve bu coğrafyanın bağrında sakladığı bitki türleriyle çok önemli bir ilçe. Türkiye’nin en güzel ballarından biri de Sason balıdır, çok ciddi bir arıcılık da yapılıyor bu bölgede. Arıcılığın etkili olmasında bu dağlarda yetişen bitki türlerinin de çok etkisi var. Ben geçen defa bir il başkanı olarak ilk defa gelmiştim, bu yıl da bir milletvekili olarak katılıyorum. İnşallah bundan sonra çok daha kapsamlı tırmanışlar olacak. Mereto’nun tanıması ve turizme açılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Mereto tırmanışının gelecek yıl yayla şenliğine dönüştürüleceğini belirten Sason Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, şunları söyledi: “Mereto doğa ve tarihin buluştuğu kültürlerin kaynaştığı bir yerdir. Mereto dağı yöre halkı tarafından Kutsal Mereto Dağı olarak tanımlanmaktadır. Bu zirvede bir tarafta ziyaret mekanları, bir tarafta kiliseler bulunuyor. Bu yüzden her dilden, her ırktan insanlar buraya geliyor. Amacımız önümüzdeki yıllarda bu katılımı daha da artırmaktır. Buranın 500 metre aşağısında Purşeng Yaylası var, önümüzdeki yıllarda bu tırmanışı yayla şenliği olarak devam ettirmek istiyoruz. Bu etkinliğimizi, hem kültürlerimizi kaynaştırmak için, hem yöre halkının burada bir şenlik havasını yaşaması için her yıl devam ettirmeyi düşünüyoruz. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.”

Öte yandan tırmanışa Türkiye Dağcılık Federasyonu‘ndan da 40 kişilik bir grup katıldı. Tırmanışa bu yıl 3. Kez katılan Türkiye Dağcılık Federasyonu Antalya İl Temsilcisi Ömer Faruk Gülşen, tırmanışı 3. defa programa aldıklarını belirtti. Gülşen ile beraber Batman İl Temsilcisi Abdullah Eren, Muş Dağcılık Kulübü üyeleri ve Diyarbakır Dağcılık Kulübü üyelerinin de aralarında bulunduğu dağcılardan Diyarbakır Doğa Sporları Gençlik ve Spor Kulübü Üyesi Fırat Akyüz, “Mereto Dağı çok heybetlidir. Biz 40 tırmanışçı olarak katıldık. Yöre insanları çok iyi, bize çok yardımcı oldular. Biz Mereto’nun tanınmasını istiyoruz. Bu tırmanışta emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.