11 Ayın Sultanı Ramazan'a özgü mahyalar

Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl mahya metinleri ile ilgili özel bir çalışma yaptı.

Ramazanın simgesi haline gelen ve minarelerin arasına yağ kandilleri asılmasıyla başlayan mahya geleneği, bu Ramazan’da da camileri süslemeye devam edecek.

İstanbul Müftü Yardımcısı İrfan Üstündağ, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yıl mahya metinleri ile ilgili özel bir çalışma yaptığını söyledi. Üstündağ, "Başkanlık, illerden ’hangi mahya metinlerini asalım’ diye bir çalışma yapılmasını istedi. Çünkü mahyalarda ne yazılacağı ile ilgili bazen kargaşalar yaşanıyordu" dedi.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun illerden gönderilen çalışmaları incelemesinin ardından bu yılki mahya metinlerinin ortaya çıktığını ifade eden Üstündağ, "Bu sene mahyalara rastgele metinler yazılmıyor. Artık mahya metinleri tüm Türkiye’de standart hale getirildi. Artık bu metinlerin dışına çıkamıyoruz" diye konuştu.

Mahya, Bir Osmanlı Geleneği

Yaklaşık 400 yıllık bir Osmanlı geleneği olan mahyalar, günümüzde de Ramazan ayına ait bir kültür olarak görülüyor.

Üstündağ, "Bir kaynağa göre mahya, Sultan II. Selim döneminde (1566-1574), bir diğerine göre ise 1617 yılında Sultanahmet Camisi’nde ilk kez kullanıldı. İlk mahya ustası da Fatih Camisi Müezzini Hafız Kefevi olarak biliniyor" dedi.

Mahyaların, Ramazan boyunca iftar vaktinde yakılacağını, imsak vaktinde söndürüleceğini ifade eden Üstündağ, mahyalarda eğitim, sağlık, orucun önemi, yoksullara ve yetimlere yardım, temizlik konularında da nasihat edici ve mesaj verici sözler yazıldığını ama konu kısıtlaması da olmadığını kaydetti.

Asılacak Mahya Metinleri ve Camiler

Süleymaniye Camisi’ne, "Ramazan Berekettir, Oruç Arınmaktır, Güzel Söz Sadakattir, Affet Allah’ım";

Eminönü’ndeki Yenicami’ye, "Oruç Tut Sıhhat Bul, Besmele Berekettir, Yoksulu Unutma, Dönüş Allah’adır";

Sultanahmet Camisi’ne, "Hoş Geldin 11 Ayın Sultanı, Allah Tövbe Edenleri Sever, Dost İstersen Allah Yeter, Dua İbadetin Özüdür, Bayramınız Mübarek Olsun";

Eyüp Sultan Camisi’ne, "Merhaba Ya Şehri Ramazan, Oruç Bedenin Zekatıdır, Zekat Malı Arttırır, Lailahe İllallah";

Ramazanın gelmesiyle şehir genelindeki diğer camilere daha çok "Hoş Geldin Ramazan", "Ya Şehri Ramazan", "Allah’ın Emrini Tut", "On Bir Ayın Sultanı", "Namaz Dinin Direğidir", "Oruç Tut Sıhhat Bul" gibi mahya metinleri asılacak.