Polis katliamın finansmanını sorguluyor

Norveçli caniye "nereden bulduğu sorgusu"... Maddi kaynağı nasıl sağladı? Eurolarının kaynağı araştırılıyor.

Polis katliamın finansmanını sorguluyor
Anders Behring Breivik'in Norveç'te iki ayrı online alışveriş sitesinden 32 litre uçak yakıtı aldığına ve hesabına yatan euroları bu şekilde harcadığına dair fatura ortaya çıktı.

Model uçaklar için yakıt satan online sitelerden geçen yıl Eylül ayında alışveriş yaptığı görülen Breivik’in bu yakıtı gübreden bomba imal ederken kullandığı sanılıyor. Yakıtın alındığı sitelerden biri olan RCbutikken CEO’su Thor-Ole Oterhals, Norveç’in en büyük ikinci gazetesi VG’ye yaptığı açıklamada saldırıların ardından Breivik’in adını duyar duymaz kayıtlarına baktığını, bilgisayar ekranında gördüğü isim karşısında şoke olduğunu belirtti.

Breivik, RCbutikken’den bir gün önce de Throttlestore’dan yakıt sipariş etmiş. Bergen Üniversitesi’nden Prof. Leiv K. Sydnes, bombanın tahminen 1 ton ağırlığında olduğunu, Breivik’in satın aldığı yakıtta bulunan nitro metanı ateşleme için kullanmış olabileceğini belirtti. Breivik, 1500 sayfalık manifestosunda büyük miktarlarda uçak yakıtını dikkat çekmeden alma yöntemlerini anlatıyordu.

80 bin euro nereden?


Norveçli cani Anders Behring Breivik’in hesabına 2007 yılında yatan ve servetini bir anda arttıran 80 bin euronun kaynağı araştırılıyor.

Norveç’in başkenti Oslo’da geçen hafta cuma günü gerçekleştirilen saldırının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen ülke hâlâ kendisine gelebilmiş değil. Saldırganın aralarından olmasının da şokunu yaşayan Norveçliler bu kez topu İslami teröre atıp işin içinden çıkamayacaklarının farkında. 76 kişiyi gözünü kırpmadan öldüren Anders Behring Breivik ile ilgili satır aralarında kalan bir detay ise saldırıları planlarken yalnız olmadığı yönündeki kuşkuları körükleyecek cinsten.

Çalışmadan yaşadı


Zira Independent gazetesinde Breivik’in yaşam öyküsüne yer verilen haberde 2007 yılında hesabına yatan 80 bin euro (631 bin 663 Norveç Kronu) ile çalışmadan yaşayabildiği iddia ediliyor. Breivik’in yetiştiği Skoeyen kentinde okul arkadaşlarının çoğu şimdi doktor, avukat ve yönetim danışmanı. Modern bir evde İşçi Partili çalışan anne-babanın çocuğu olarak yetişen Breivik’in normal bir çocukluk geçirdiği söyleniyor. Daha sonra kısa bir süre askerlik macerası ve sık değiştirilen işler geliyor.

Bir rivayete göre kendisine ait bilgisayar şirketi vardı ve oldukça iyi kazanıyordu ancak yıllarca düşük ücretle bir çağrı merkezinde çalışıp ‘sessizce’ yaşadığı kanısı ağır basıyor. Norveç’te kişilerin hesap bilgileri kamuya açık ve bunlar incelendiğinde Breivik’in 2006’da hesabında yaklaşık 1000 euro değerinde 7 bin 471 kron varken bir yıl sonra bu rakamın 631 bin 663 krona yükseldiği görülüyor.

Breivik, atış kulübüne üye çıktı

Çocukluk ve okul arkadaşları tarafından sorunlu ve yalnız bir çocuk olarak tarif edilen Anders Behring Breivik’in başkent Oslo’daki bir atış kulübüne üye olduğu da ortaya çıktı. Pistol klup kulübü, internetteki sayfasından yaptığı açıklamada, Breivik’in 2005 ile 2007 arasında üyeleri olduğunu, ara verdikten sonra üyeliğin Haziran 2010’da yenilendiğini duyurdu. Kulüp, “Bu trajik olaylardan önce uyarı niteliği taşıyabilecek herhangi bir unsur dikkatleri çekmemiştir” ifadesini kullandı. Siyasi niteliği olmayan sportif bir kurum olan Pistol klup ’ün 400 civarında üyesi bulunuyor.

KATLİAM SANIĞI TEKRAR SORGULANIYOR


Breivik'in, katliamı gerçekleştirdiği geçen cumadan bu yana ikinci kez polis sorgusuna alındığı bildirildi. Norveç haber ajansı NTB, başbakanlık binası önündeki bombalı saldırıyı düzenlediğini ve bir gençlik kampında onlarca genci vurarak öldürdüğünü itiraf eden Breivik'in, ikinci kez sorgulanmak üzere cezaevinden alınarak başkent Oslo'daki bir polis merkezine nakledildiğini duyurdu.

Sorgulamayı yapan yetkililer, cuma günkü saldırılardan bir gün sonra ilk sorgusu yapılan 32 yaşındaki sanığın tek başına hareket ettiğine inanıldığını belirtiyor.

Cumartesi günü 7 saat sorgulanan Breivik, saldırıyı düzenlediğini kabul etmiş, ancak terör suçu işlemediğini ileri sürmüştü.

Bu arada Başbakan Jens Stoltenberg, bugün kurbanlardan ikisinin cenaze törenine katılmayı planladığı bildirildi. Cenaze törenlerinden birine İşçi Partisi'nin ev sahipliği yaptığı, diğer törenin ise Oslo'nun göçmen mahallelerinden birindeki camide düzenleneceği kaydediliyor. Stoltenberg, saldırıdan sonra Norveç halkından birlik içinde olduklarını göstermelerini istemişti.

Norveç polisi Breivik'i, en fazla 21 yıl ceza verilebilen terör suçuyla itham ediyor. Ancak sorgulamada suçun niteliğinin insanlığa karşı suç işlemeyle değiştirilebileceği belirtiliyor. Breivik'in insanlığa karşı suç işlemekten mahkum olması durumunda 30 yıl hapis cezası alabileceği kaydediliyor.

Breivik ile ilgili iddianamenin gelecek yıldan önce açıklanması beklenmiyor.

İKİ UZMAN TARAFINDAN GÖRÜLECEK

Anders Behring Breivik, iki ruh ve sinir hastalıkları mütehassısı tarafından görülecek. Polis, iki uzmanın cezai ehliyetinin olup olmadığının belirlenmesi amacıyla Breivik'le görüşeceğini belirtti. Uzmanların raporu 1 Kasım'a kadar sunmasının beklendiği kaydedildi.

BİRÇOK SALDIRI PLANLIYORMUŞ


Norveç'te iki saldırıda 76 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik'in, başka saldırılar da planladığı bildirildi. Breivik'in avukatı Geir Lippestad, Aftenposten gazetesine yaptığı açıklamada, müvekkilinin geçen cuma farklı boyutlarda birçok saldırı planladığını belirtti. Lippestad, ancak cuma günü olanların Breivik'in planladığından farklı geliştiğini söyledi. Norveç polisi ise, bu konuda henüz bir açıklama yapmadı.

KURBANLARIN ADLARI AÇIKLANIYOR


Norveçliler, Breivik'in iki saldırıda 76 kişiyi öldürdüğü kurbanlar için ilk cenaze törenini bugün düzenliyor.

Başbakan Jens Stoltenberg, Meclis binasındaki cenaze töreninde yaptığı konuşmada, "Bugün, Norveç kötülük tarafından vurulduğundan beri geçen ilk hafta. 22 Temmuz'la yaşamak zorundayız, ancak beraber üstesinden geleceğiz" diye konuştu.

Bu arada kurbanlardan biri için, Oslo'nun göçmen mahallelerinden birinde bulunan camide cenaze töreni düzenleniyor. Norveçli yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada, Stoltenberg'in camideki törene de katılmayı planladığını söylemişti.

Öte yandan Norveç polisi, saldırılardan sonra bulunan 76 cesedin tamamının kimliklerinin belirlendiğini açıkladı. Oslo Emniyet Müdürü Johan Fredriksen, kurbanların tamamının isim listesinin bugün TSİ 19.00'da açıklanacağını söyledi. Norveçli yetkililer dün akşam yaptıkları açıklamada, 41 cesedin kimliğinin belirlendiğini açıklamıştı.