Çevrecilerden Milletvakillerine Tepki

Bölge milletvekillerinin çevre sorunlarıyla ilgilenmediğini iddia eden Erzin Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç, vekillerin Hatay başta olmak üzere Doğu Akdeniz’e kurulacak Termik Santralleri görmezden geldiğini savundu.

Çevrecilerden Milletvakillerine Tepki
Bölge milletvekillerinin çevre sorunlarıyla ilgilenmediğini iddia eden Erzin Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç, vekillerin Hatay başta olmak üzere Doğu Akdeniz’e kurulacak Termik Santralleri görmezden geldiğini savundu.

Hatay‘ın Erzin ilçesinde vatandaşların tepkisi nedeniyle yapılamayan Çevre Etki ve Değerlendirme Toplantısı (ÇED)’nın yankıları sürüyor. Milletvekillerinin görevinin vatandaşın sorunlarıyla ilgilenmek olduğunu ifade eden Erzin Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç,"Hatay’da üç siyasi partiden 10 milletvekili bulunuyor. Biz yaptığımız toplantılara siyasi parti ilçe başkanlarıyla aldığımız ortak kararla ilçe başkanlarımız kendi partisinin milletvekillerini toplantılarımıza davet etti. Burnaz sahilimize kömürle çalışacak termik santrali yapacak olan firmanın düzenlediği ÇED toplantısındaki protestomuzda hiçbir milletvekili yanımızda olmadı." dedi.

Meclisin tatilde bulunduğuna dikkat çeken Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç, "Hatay milletvekilleri bölgede bulunmasına rağmen hiçbir vekilimizi bu önemli mücadelemizde yanımızda görmedik. Halkın sorunlarını çözmek için göreve gelen vekillerimizin kendi yaşamlarını da etkileyecek bu önemli meseleye duyarsız kalması tüm Erzinlilerle birlikte çevre il ve ilçelerden mücadelemize destek için gelen çevrecileri derinden üzdü." dedi.

Termik santrallerin milletvekilleri de dahil bölgedeki tüm canlıların yaşamlarını olumsuz etkileyeceğini söyleyen Adana Çevre ve Tüketici Koruma Derneği (ÇETKO) Başkanı Dr.Sadun Bölükbaşı da milletvekillerinin santral sorununa duyarsız kalmalarına anlam veremediklerini ifade etti.

Santralin yapıldığı bölgelerde tarım, turizm, balıkçılık bitme noktasına gelerek akciğer hastalıklarında patlamalar yaşanacağını iddia eden Dr.Sadun Bölükbaşı, "Termik santraller, sağlığa ve doğaya zararlı radyoaktif atıklar üretmektedir. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun araştırmalarına göre, termik santrallerin bacalarından çıkan partiküller ve kazandan alınan külde radyoaktivite vardır. Rüzgâr ve yağış etkisi ile küller çevreye yayılmakta veya toprak altına sızarak yeraltı sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Termik santrallerden kaynaklı hava kirliliği yaşandığı ve radyoaktif maddelerin insan sağlığına etkileri ise pek çok bilimsel çalışmaya konu olmuştur. Merkezi sinir sistemi bozuklukları, anormal doğumlar, solunum yolu hastalıkları, gelişme bozuklukları, öğrenme yeteneğinde azalma, kalp hastalıkları, cilt hastalıkları ve kanser gibi vakalar görülebilmektedir.’’ diye konuştu.