Orkide‘de Yağları, Fortune Türkiye Devler Ligi‘nde

Ege Bölgesi Sanayi Odası‘nın (EBSO) açıkladığı 2010 yılında üretimden satışlarına göre 20 milyon lira barajını aşan İzmirli 100 firma arasında 12‘nci sırada yer alan Orkide Yağları, Fortune Türkiye 2010 ilk 500 şirket listesinde 186‘ncılığı elde etti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası‘nın (EBSO) açıkladığı 2010 yılında üretimden satışlarına göre 20 milyon lira barajını aşan İzmirli 100 firma arasında 12‘nci sırada yer alan Orkide Yağları, Fortune Türkiye 2010 ilk 500 şirket listesinde 186‘ncılığı elde etti.

        Orkide Yağları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, EBSO‘nun ardından Fortune Türkiye‘de başarıyla yer almalarının kendilerini yeni yatırımlar için yüreklendirdiğini söyledi. 2010 yılında 400 milyon dolarlık ciroya ulaştıklarını kaydeden Ahmet Küçükbay, “2011 yılında 100 milyon doları ihracattan olmak üzere; toplam 500 milyon dolar ciro hedefliyoruz.” dedi. 2011‘in ilk yarısında, Ortadoğu ve Afrika pazarında ciddi ihracat bağlantılarına imza attıklarını kaydeden Küçükbay, bu veriler ışığında 2011 yılında ihracatta yüzde 100 artış, ciroda ise yüzde 25 büyüme öngördüklerini vurguladı. Mayıs ayında, 8 bin tonu iç piyasa, 8 bin tonu dış piyasa ve 4 bin tonu da endüstriyel pazar olmak üzere; 20 bin tonluk satış rakamına ulaştıklarını hatırlatan Ahmet Küçükbay, bu veriler ışığında 2011‘deki iç - dış piyasada toplam satış hedefini 200 bin ton olarak belirlediklerini dile getirdi.

        Tekirdağ Muratlı‘da 150 dönüm alan üzerine kuracakları ham yağ fabrikasının Eylül 2012‘de hizmete açılması için tüm hazırlıkları sürdürdüklerini belirten Küçükbay, grup şirketlerinden Reka AŞ tarafından kurulacak modern tesiste 500 kişilik istihdam sağlayacaklarını kaydetti. Fabrikanın, bölgedeki müstahsillerden toplayacağı ürünleri entegre tesislerinde işleyerek ham yağ üreteceğine dikkat çeken Orkide Yağları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, sadece ayçiçeği değil, buğday, kanola, çeltik alımı da yaparak, yöredeki çiftçiler için önemli alternatif oluşturacaklarını söyledi. Tekirdağ‘daki ham yağ üretim tesisinde enerji yatırımı da yapacaklarını belirten Ahmet Küçükbay sözlerine şöyle devam etti: “Devlet tarımsal atıklardan elde edilen elektrik enerjisini teşvik ediyor. Türkiye‘deki sistemler ayçiçeğini kabuklu sıkıyor. Küspesi yeme gidiyor ve besin değeri de düşük. Halbuki o kabuğu ayırıp sıktığınızda, o küçük taneciğin protein değeri daha yüksek. Biz de bunu dikkate alarak, kabuk yakma projesini geliştirdik. Kabuk bizim için hazır kömür demek. Avrupa‘da benzer örnekleri var. Bu kabukları yakma işleminden 6 - 7 milyon kilowatsaat enerji elde edeceğiz. 10 milyon dolar civarında bir yatırım planlıyoruz. Bin 500 ton çekirdek kıracağız. Hem sistemin ihtiyacı olan buhar elde edeceğiz. Hem de enerjiyi fabrikada kullanacağız.”