İdil Biret Datçalıları Büyüledi

Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Skademisi’nin (UKKSA) daveti üzerine Datça’da bulunan dünyaca ünlü piyanist İdil Biret, Datça Amfi Tiyatroyu dolduran seyircilere muhteşem bir konser verdi.

İdil Biret, konserine Bach/ Liszt in Fantezi ve füg sol minör eseriyle başladı daha sonra Chopin den 6 Etüt op.25, Noktürn op. 55, balad no.1 Verdi den Rigoletto Parafraz ile Liszt in İtalya gezisinden Gondoliera ve Tarantella eserlerini seslendirdi. Amfi tiyatroyu dolduran binlerce seyirci, İdil Biret’in resitali sırasında adeta büyülenmişçesine sonuna kadar sessizce dinledi.

Türkiye’nin “harika çocuğu” İdil Biret’in müziğe olan ilgisi 2 yaşında başladı. 5 yaşına geldiğinde olağandışı müzik yeteneği, “absolut” kulağı ve duyduğu her parçayı anında ve eksiksiz olarak piyanoya aktarabilme yeteneği ile Türk ve Avrupalı müzik çevrelerinin hayranlığını kazandı. İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün talimatı ve Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in özel ilgisiyle, TBMM’nin kendi adına çıkardığı özel yasadan yararlanarak yedi yaşında ailesiyle birlikte Fransa’ya gönderildi. Paris Konservatuarı’nda Nadia Boulanger’nin öğrencisi oldu. Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff gibi hocalarla çalıştı. Küçük yaşta Kempff’in hayranlığını kazanan Biret, 11 yaşında iken onunla Paris’te Champs-Elysees’de Mozart’ın İki Piyano için Konçertosu’nu çaldı.

Kaynak: İHA