Araç Takip Sistemi İle Tasarruf

Araç takip operatörü Filotürk Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan, araç takip sistemi kullanılmasıyla Türkiye‘deki ticari araçlarda yıllık yaklaşık 4 milyar lira, kamu araçlarında ise 117 milyon liralık tasarruf elde edilebileceğini bildirdi.

Büyük araç filolarına sahip şirketler özellikle son yıllarda, iş verimini artırmak ve maliyetlerin artmasının önüne geçmek amacıyla araç takip sistemlerine yoğun ilgi gösteriyor.

Uydu ve GSM aracılığıyla çalışan ‘‘araç takip sistemleriyle‘‘ araçlarının ‘‘hızlarını, konumlarını, rölantide olup olmadıklarını, gün içinde kaç kilometre yol aldıklarını‘‘ kontrol altına alan şirketler, önemli oranlarda tasarruf sağlıyor. Kamudan özel sektöre bugün Türkiye‘de yaklaşık 300 bin araç, uydu ve GSM operatörleri üzerinden takip altında bulunuyor. Böyle yöneticiler, araç takip sistemleriyle araç filolarını disipline edebiliyor, fazla yakıt tüketimi, aşırı hız yapma, gereksiz yol uzatımı gibi fazla akaryakıt harcamalarının önüne geçebiliyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte kendini göstermeye başlayan araç takip sisteminin Türkiye‘deki uygulamaları, diğer gelişmiş ülkelerle hemen hemen aynı zamanda başladı.

2005 yılından bu yana uygulanan araç takip sisteminin Türkiye‘deki öncü isimlerinden FiloTürk, 100 binin üzerinde aracı takip ediyor.

FiloTürk Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan, Maliye Bakanlığı Ekim 2010 verilerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına ait 83 bin 383 adet araç bulunduğunu, bunların yakıt masraflarının ise yıllık 1 trilyon liraya ulaştığını söyledi.

-EŞİNİ TAKİP ETTİRMEK İSTEYEN DE VAR-

FiloTürk Genel Müdürü Tunca Akkaya da araç takip sistemleriyle temel bilgilerin dışında detayların da söz konusu olabileceğini belirtirken, ‘‘Örneğin soğuk zincirde bir et taşınıyor. Bunun fabrikadan kesimden çıkıp, markete gidinceye kadarki serüvenini firma izlemek istiyor. Örneğin firma yetkilisi ‘araç deposundaki sıcaklık 0-3 derece arası olsun, bunun dışına çıkarsa benim haberim olsun‘ diyor. Araçtaki bu tür detaylarla ilgili de yöneticinin cebine mesaj veya mail geliyor‘‘ diye konuştu.

Takip sistemleri ile çocuk takibi için veya alzheimer hastalarının da izlenebildiğini anlatan Akkaya, bunun için de şirketlerinde küçük bir birimin olduğunu söyledi. Akkaya, ‘‘Bunların yanı sıra eşini takip ittirmek isteyenler bile oluyor. Fakat ‘şu aracı takip ettirmek istiyorum‘ dediğinizde bize o aracın size ait olduğunu ruhsatıyla ispat etmeniz gerekiyor. 

Kaynak: AA