Göreve Yeni Başlayan Din Görevlilerine Cenaze Yıkama Semineri Verildi

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yeni göreve başlayan 11 din görevlisine İlçe Müftülüğü tarafından cenaze yıkama ve kefenleme semineri verildi.

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yeni göreve başlayan 11 din görevlisine İlçe Müftülüğü tarafından cenaze yıkama ve kefenleme semineri verildi.

    Uygulamalı olarak verilen derste ilk olarak cenaze yıkama ve kefenleme konuları teorik olarak anlatıldı. Dersin sonunda ise görevlilerden biri canlı manken oldu. Üzerinde nasıl kefen giydirileceği anlatıldı. Görevliler masanın üzerindeki mankene kefen giydirdi. Din görevlileri temsili cenazeyi önce havluyla temizleyip sonra kefenleyip defin için hazır hale getirdi.

    Alaplı Hükümet Konağı Toplantı Salonu’nda 11 din görevlisine verilen semineri Ahiler köyü imam Hatibi Hakan Dervişoğlu verdi. Dervişoğlu, “Gassallık ve kefenleme konusu herkes için önemli. Belli zamanlarda bu konuda, imam gibi kamu görevlilerine uygulamalı eğitim dersi verilmeli. Cenaze yıkama konusunda toplum olarak bilinçli değiliz." dedi.

    Cenaze’yi hazırlayacak kişinin (gassal) öncelikle kendisini koruması gerektiğini ifade eden Dervişoğlu “Cenazeyi hazırlayacak kişinin önce önlük, eldiven, maske ve gözlük takması gerekir. Vücut bütünlüğü bozulmuş deriye temastan kaçınılmalı, yıkama işleri ve sonrasında 1/10’lik çamaşır suyu çözeltisi ile dezenfekte edilmesi gerekir. Yıkanan suların çevreye yayılmadan, doğrudan kanalizasyona akması sağlanmalıdır.“ diye konuştu.

    Kefenleme konusunda da bilgi veren Dervişoğlu “Ölen erkek veya kadın her Müslümanı bedenini örtecek şekilde bir giysi ile kefenlemek farzdır. Bu farz görevini yapmayan Müslümanlar günahkâr olurlar. Ölünün kefenlenmesi üç şekilde olur: Birincisi, "Sünnet üzere olan kefenlemedir ki, erkekler için kamis, izar ve lifafeden ibaret olmak üzere üç kattır. Kadınlar için ise bu üç parça ile beraber bir başörtüsü ile bir göğüs örtüsünden ibaret beş kattır. İkincisi, ‘kefen-i kifayet‘tir ki, erkekler için izar ve lifafe olur. Kadınlar için de bunlarla beraber bir başörtüsü olur. Üçüncüsü, ‘kefen-i zaruret‘tir ki, hem erkekler için, hem de kadınlar için yalnız bir kattır. Bu durumda ölü, bulunabilen bir parça elbiseye sarılır. Fakat bir zaruret bulunmadıkça böyle bir kat kefen ile yetinilmez." şeklinde konuştu.

    Dervişoğlu son olarak seminerle ilgili konuşmasında "Yeni göreve başlayan görevlilerimize iki haftalık oryantosyon kursu verdik. Bu derslerden birisi de cenaze yıkama, kefenleme cenazenin nasıl gömüleceği anlatılıyor. Teorik kursun ardından görevliler, canlı manken üzerinde kefenleme işlemini yaptılar." ifadelerini kullandı.