Everest Kitaplaştırıldı

Everest‘in zirvesine Arama Kurtarma Derneği Başkanı (AKUT) Nasuh Mahruki ile birlikte çıkan Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) öğretim görevlisi ve AKUT Antalya Şubesi Başkanı Yılmaz Sevgül‘ün tırmanış günlükleri yazar A.

2010 yılında, Cantek sponsorluğuyla Nasuh Mahruki ve dağcı Yılmaz Sevgül, Everest‘e zirve tırmanışı yapmışlardı. Bu ekspedisyonun geniş detaylarını ve günlüklerini Sevgül ve Mahruki ile birlikte Everest tırmanışına katılan A. Kadir Bozkurt tarafından kaleme alınarak Alfa Yayınları tarafından yayınlandı. 272 sayfalık kitapta, dünyanın zirvesine yapılan tırmanışın hazırlık detayları ve 252‘den fazla görsel doküman yer alıyor.

Kitabın tanıtımı için Hillside Su Otel‘de düzenlenen tanıtım kokteylinde konuşan Cantek Soğutma Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Can Karaca, Türkiye‘de yılda sadece soğuk hava depolarında bir buçuk milyar euro elektrik tüketimi olduğunu söyledi.

Cantek‘in 20‘nci yılı kutlamaları kapsamında, daha az enerji tüketen hem kaliteli hem daha az enerji harcayan bu akıllı makineleri tanıtmak ve ‘Enerjini doğru kullan zirveye tırman‘ sloganıyla böyle bir işin tanıtımını yaptıklarını anlatan Karaca, "Dağcılarımızda bu sloganı paylaştı. Sonrasında bu tırmanışın kitabını hazırladık. Kitap hem sponsorluğu hem seyahati anlatıyor" dedi.

LİTERATÜRE GEÇECEK BİR KİTAP ORTAYA ÇIKTI

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki de, ‘Everest 2010 Ekspedisyonu Dünyanın Zirvesine Tırmanış‘ kitabının geçen yıl Yılmaz Sevgül‘le gerçekleştirilen tırmanışın kitabı olduğunu söyledi. Yazar A. Kadir Bozkurt‘un tırmanışın başından sonuna kadar olan bölümleri günlük olarak tuttuğunu hatırlatan Mahruki, şöyle konuştu: "Yazarımız, her şeyi tek tek detaylı olarak not aldı. Sonrasında bunun kitaplaştırılmasını ve Cantek‘in 20‘nci yılı dolayısıyla enerji ekonomisine dikkat çekme adına yapılan bir önemli bir proje.

Güzel bir yürüyüş ekibimiz vardı. Orada yaşadıklarımızın da bir kitabını yapmak gerekir diye düşündük. Nitekim fotoğraflar yürüyüş ekibinden, zirve yürüyüşü Yılmaz Sevgül ve benden. Yazıların hepsini yazarımız, yazdı. Hem enerji ekonomisine dikkat çekmek, hem Türk sporuna katkıda bulunmak, hem de dağcılık adına yazılmış literatüre girecek bir kitap daha ortaya çıktı."

Kitabın içeriğiyle ilgili bilgi veren Mahruki, kitabın içinde bölgeyle ilgili bilgiler olduğunu anlatarak şunları söyledi: "Bizim düşüncelerimiz, yürüyüş hakkında güzel bilgiler var. Tırmanışımızdan anekdotlar, gün ve gün paylaşımlar var. Aslında bu bir Everest seferi, 2010 yılında birlikte yaşadığımız çok keyifli bir süreçti. Bu kitabı okuyanlar o yolculuğu, macerayı bulacaklar."

KİTABI DAĞCI DEĞİL BİR YAZAR YAZDI

A.Ü. BESYO Öğretim görevlisi ve AKUT Antalya Şubesi Başkanı Yılmaz Sevgül, Everest organizasyonun şu an finalinde olduklarını belirterek, yaşadıklarının kitaba döküldüğünü söyledi. Bundan önceki çalışmalarının yanında tırmanışın kitap haline getirilmesinin kendileri için önemli olduğuna değinen Sevgül, sözlerine şöyle devam etti: "Kitap bu işin kalıcı noktasıdır. Bu, hikaye bizden sonrakilere aktarılacak. Everest‘e yürüyüş yapmak isteyenlere de önemli bir rehber olacak. Burada vurgulamak istediğim bir

şey var. İlk defa bir dağcı, dağcılık faaliyetinin kitabını yazmadı. Profesyonel bir yazar dağcılık kitabı yazdı. Kitap çok sürükleyici. Okuyanı sürükleyip götürüyor."

Kitabı kaleme alan A. Kadir Bozkurt ise kitabı yazmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Türkiye‘nin en tanınmış dağcılarıyla birlikte olmaktan duyduğu sevinci anlattı. Sponsorların katkılarıyla sporcuların Everest‘in zirvesine ulaştığını ifade eden Bozkurt, şunları söyledi: "En sonunda bu yolculuk benim kalemimden bir kitaba döküldü. Onu yazan kişi ben olduğum için çok mutluyum. Yol boyunca günlük tuttum. Geriye döndükten sonra bir senelik çalışmanın ardından bu kitap ortaya çıktı. 272 sayfa, 250‘den

fazla görsel döküman var. Kitap 3 bölümden oluşuyor, ilk bölüm sponsor firmanın katkıları, ikinci bölüm yolculuk, üçüncü bölümde Nasuh ve Yılmaz‘ın zirve tırmanışı anlatılıyor."

Konuşmaların ardından Mahruki ve Sevgül, imza gününde kitaplarını meraklılar için imzaladı.

Kaynak: İHA